Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız

EYT düzenlemesinin çıkmasıyla beraber birçok kişi, erken yaşta emekli olma hakkı elde etti. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsayan bu düzenlemenin 2000 sonrası vatandaşlar için de geçerli olması bekleniyor. 2000 sonrası sigortalı olanlar, erken emeklilik hakkı elde edecek mi? İşte detaylar…

2000 sonrası girişliler için düzenleme yapılması bekleniyor

Yaş haddine takılmadan erken emeklilik hakkı 8 Eylül 1999 öncesi işe girenlere tanındı. Bu tarihte işe girenler, 5400 gün prim ödeme şartıyla emekli oldu. Belirlenen şartları sağlayan kişilerde yaş şartı aranmadı ve milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti. EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar da erken emeklilik için yollar aramaya başladı. Tıpkı EYT'li vatandaşlar gibi erken emekli olmak isteyenler belli şartları sağlaması gerekiyor.

Kısmi emeklilik ile  erken emekli olmak isteyenler için yeni bir gelişme yaşandı. Kısmi emeklilikte prim ödeme gün sayısı düşük olduğu için emeklilik maaşı da düşük oluyor. Yeni yapılacak düzenlemelerle emeklilik sürecinde iyileştirilme bekleniyor.

2000 sonrası girişliler için yapılması planlanan düzenlemelerin detayları hakkında net bir açıklama yapılmadı. Ancak yani getirilecek emeklilik sistemindee çok fazla değişiklik yapılacağı tahmin ediliyor. Böylelikle primdeki farklılıktan dolayı kaynaklanan adaletsizliklerin ortadan kaldırılması planlanıyor. Yeni meclis yemin ederek görevine başladıktan ve kabine belirlendikten sonra çalışmaların başlayacağı tahmin ediliyor.