Af yasası ile ilgili son durum merak konusu. Tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü durum kapsamında cezaevlerinde tutuklu bulunan 120 bin mahkum izne gönderildi. Salgın krizinin ardından izne gönderilen mahkumların izin süreli 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen koronavirüs iznindeki hükümlülere ilişkin düzenlemenin detaylarını açıkladı. Peki genel af ne zaman çıkacak 2023? Mahkum affı çıkacak mı? 2023 Genel Af çıkacak mı? Açık cezaevi genel af ne zaman çıkacak? Detaylar ve son gelişmeler haberimizde...

2020 yılında pandeminin başlamasıyla açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderilmiş, pandemi döneminin bitmesiyle de izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştı. Gözler 2023 yılı için hükümetin çalışmalarına çevrilirken, af düzenlemesinin masada olup olmayacağı da mahkumlar ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. 

Küçük ya da büyük suçlar nedeniyle cezalandırılan mahkumlar pişman olduklarını belirterek mahkum affı çıkmasını talep ediyor. Yıllardır ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan mahkumlar genel af çıkmasını talep ediyor. 

Mahkumlar içeride beklerken mahkum yakınları da dışarıda mahkum affı çıkması için mücadele ediyor. Mahkum yakınları birçok sosyal mecrada yetkililere sesleniyor, bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyor. Mahkum affı çıkmasını bekleyen mahkum ve mahkum yakınları Meclis'in açılmasıyla gözünü yetkililere çevirdi. 

Genel Af nedir?

Genel af kanunlarının temel amacı, toplumsal faydayı sağlamaktır. Toplumsal fayda, belirli dönemlerde toplumun siyasi ve sosyal durumuna bağlı olarak değişebilir. Belirli suçların cezalandırılması ya da hükümlülerin cezalarının infazı, toplumsal huzursuzluğa veya adaletsizliğe neden olduğunda genel af kanunları devreye girer.

Af kavramı Türk Ceza kanunu madde 65'te düzenlenmiştir. bu maddeye göre;

1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.

2) Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir.

3) Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir.

Eğer Genel Af çıkarsa Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları dışında kalan herkes yararlanabilecek. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde kaç kez genel af çıktı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihindeki ilk genel af yasası 7 Ocak 1922'de çıkarıldı. Toplam dört maddeden oluşan yasa ile cezalarının üçte ikisini tamamlayan mahkûmların kalan cezaları affedildi, işgale uğrayan yerlerdeki kişiler hakkında açılan davalar ise ertelendi. Cumhuriyetin kuruluşundan kısa bir süre sonra 26 Aralık 1923'te ikinci genel af yasası çıkarıldı. Söz konusu düzenlemeyle, 29 Ekim 1923'e kadar işlenmiş suçlara verilen cezaların yarısı affa tabi tutuldu. Yasayla, af kapsamına gireceklerin üç ay içinde teslim olmaları koşulu getirildi. Bundan üç ay sonra yasaya eklenen bir maddeyle, kürek veya bir yerde zorunlu ikamet cezasına mahkûm edilenlerin cezalarında indirime gidildi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 10. yıl dönümü dolayısıyla 26 Ekim 1933'de yeni bir genel af yasası çıkarıldı. Bu yasayla, beş yılı geçmeyen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar hakkında takibat yapılmaması, üç yılı geçenlerin cezalarının affına ilişkin düzenleme getirildi. Söz konusu yasal düzenlemede, değişik suçlar için de belli oranlarda ceza indirimi uygulanması sağlandı.

21 Mayıs 2002'de kabul edilen 4758 numaralı Kanun gereği, 27 Nisan 2002 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı hapis cezasına mahkûm edilenlerin toplam cezalarından on yıl indirildi. Bir başka örnek olarak 6 Şubat 2003'te kabul edilen Kanun, cezaların ertelenmesini sağladı.

2023 Genel Af çıkacak mı? 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç , Cumhuriyet’in 100. yılı için cezaevlerindekilere özel af çıkarılacağı yönündeki iddiaları, “100. yıl affı diye bir şey yok.” sözleriyle cevapladı.

Yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu da ifade eden Tunç, HSK'nın her iddiayı incelediğini kaydetti.  Bakan Tunç, "Son günlerde ‘yargıda çürümüşlük var, MİT raporu var, durum felaket’ diye yargıyı yıpratmaya ve adalete güveni sarsmaya yönelik birtakım tutumlar var. Yargı çetelerin, uyuşturucu suçlularının ve yanlış yapanların üzerine kararlılıkla gidiyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Geciken adalet, adalet değildir." dedi. 

Bir genel af yasası şu an için gündemde yer almıyor. Birçok vatandaş Cumhuriyetin 100. yılı için bir genel af yasası çıkartılmasını bekliyorlardı. Buna dair söylentiler sosyal medyada ve bazı haberlerde yayılmış olsa da genel bir af yasası çıkartılmadı. 

Mustafa Sarıgül'den genel af çağrısı!

Mustafa Sarıgül, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet'in 100. yılının kutlandığını ancak Cumhuriyet'in anlam ve ruhuna uygun bir kutlamanın yapılmadığını belirtti.

21 yıldır ülkeyi yönetenlerin Cumhuriyet'in 100. yılını kendi propagandalarını yapmak için kullandığını ileri süren Sarıgül, "Cumhuriyetimizin 100. yılında yeni bir sayfa açalım. Cumhuriyetimizin 100. yılı birliğimizi, beraberliğimizi güçlendirmemize vesile olmalıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılı, bozulan kardeşlik hislerini onarmaya birbirimize daha sıkı sarılmaya vesile olmalıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılı yepyeni umut dolu bir başlangıç yapmaya temiz bir sayfa açmaya vesile olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor

CHP'li Sarıgül, Cumhuriyet'in 100. yılının toplumsal barışa vesile olması gerektiğini dile getirerek, "Tüm siyasi partilere sesleniyorum; Tıpkı 10. yılı, 50. yılı gibi Cumhuriyetimizin 100. yılı içinde bir af çıkaralım. Devletimizin güçlü ve adil olduğunu, vicdanlı, şefkatli ve merhametli olduğunu gösterelim. Cumhuriyetimizin 100. yılı toplumsal barışa vesile olsun." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Genel Af düşünüyor mu?

Seçim öncesi canlı yayında "Genel af düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaylığını af üzerine inşa etmediğini belirterek Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan soruya cevap olarak şunları söyledi: "Terörist başını bırakacaklarmış. Selo'yu bırakacaklarmış. Bu ülke bir hukuk devleti. FETÖ'nün içerideki uzantılarına bırakılacakmış. Bunu nasıl diyebilirsin? O zaman her gücü eline alan, cezaevlerinin kapılarını açtım açıyorum...

Bunlar oy için yapılan şeylerdir. Biz gelirsek bunlar serbest bırakacağız, o yüzden oylar bize. Karşımızdaki zat bunu Meclis kürsüsünden defalarca söyledi. Bu bir hukuk devletinin ahlaki yapısına uygun değil. Ben cumhurbaşkanlığı adaylığımı genel af üzerine kurmadım. Bay bay Kemal buradan ne elde ederim bunun peşinde.