Af yasası ile ilgili son durum merak konusu. Tüm dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan olağanüstü durum kapsamında cezaevlerinde tutuklu bulunan 120 bin mahkum izne gönderildi. Salgın krizinin ardından izne gönderilen mahkumların izin süreli 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen koronavirüs iznindeki hükümlülere ilişkin düzenlemenin detaylarını açıkladı. Peki mahkum affı ne zaman çıkacak 2023? Mahkum affı çıkacak mı? Açık cezaevi mahkum affı ne zaman çıkacak? Detaylar ve son gelişmeler haberimizde...

2020 yılında pandeminin başlamasıyla açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderilmiş, pandemi döneminin bitmesiyle de izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştı. Gözler 2023 yılı için hükümetin çalışmalarına çevrilirken, af düzenlemesinin masada olup olmayacağı da mahkumlar ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. 

Küçük ya da büyük suçlar nedeniyle cezalandırılan mahkumlar pişman olduklarını belirterek mahkum affı çıkmasını talep ediyor. Yıllardır ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan mahkumlar genel af çıkmasını talep ediyor. 

Mahkumlar içeride beklerken mahkum yakınları da dışarıda mahkum affı çıkması için mücadele ediyor. Mahkum yakınları birçok sosyal mecrada yetkililere sesleniyor, bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyor. Mahkum affı çıkmasını bekleyen mahkum ve mahkum yakınları Meclis'in açılmasıyla gözünü yetkililere çevirdi. 

Cumhuriyet'in yüzüncü yılında af çıkmasını isteyen mahkumlar ve aileleri birçok mecrada yetkililere sesleniyor. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları 2023 yılında mahkum affı çıkmayacağı yönünde. 

2023 Mahkum Affı çıkacak mı? 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç , Cumhuriyet’in 100. yılı için cezaevlerindekilere özel af çıkarılacağı yönündeki iddiaları, “100. yıl affı diye bir şey yok.” sözleriyle cevapladı.

Yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu da ifade eden Tunç, HSK'nın her iddiayı incelediğini kaydetti.  Bakan Tunç, şöyle devam etti:

"Son günlerde ‘yargıda çürümüşlük var, MİT raporu var, durum felaket’ diye yargıyı yıpratmaya ve adalete güveni sarsmaya yönelik birtakım tutumlar var. Yargı çetelerin, uyuşturucu suçlularının ve yanlış yapanların üzerine kararlılıkla gidiyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Geciken adalet, adalet değildir."

Af nedir?

Af kavramı Türk Ceza kanunu madde 65'te düzenlenmiştir. bu maddeye göre;

TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat... TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat...

1) Genel af halinde, kamu davası düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.

2) Özel af ile hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir.

3) Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir.

Eğer Genel Af çıkarsa Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları dışında kalan herkes yararlanabilecek.