Borçlanma yoluyla primlerini tamamlayan 5000 Prim ve Kısmi emeklilik mağdurlarına, 1999 öncesi elde edilmiş yasal haklar teslim edilecek mi?

Emeklilikte Yaşa takılanlar (EYT) konusu 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşlar için meclis'te onaylanıp yürülüğe girmişti. Hükümetin yaptığı açıklamada prim günlerini 5000'e tamamlamaya yakın olan vatandaşlar, gerekli tutarı ödeyip emekli olabileceği söylenmişti. Bunun üzerine kredi çekip borçlanmalarına rağmen emekli edilmeyen vatandaşların tepkileri çığ gibi büyüdü. EYT'liler emekli olmayı beklerken, yasal hakların teslime edilmemesi ve verilen sözlerin tutulmamasının ardından, yeni bir mağduriyet ile karşılaştı.

Sosyal medya hesaplarından başlattıkları çalışma ile her gün hükümete seslenen vatandaşlar, gündemin ana konularından olmalarına rağmen mağduriyetlerine ilişkin henüz somut adımlar atılmadı.

2011 ve 2015 yıllarında görev yapan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat bilgin, "99 öncesi tüm haklar verilecek" sözüyle 5000 Prim ve Kısmi Emeklilik mağdurları borçlanma yoluyla primlerini tamamlamalarının ardından, konuya ilişkin henüz çalışma başlatılmaması, vatandaşları mağdur etti.

5000 GÜNÜNÜ DOLDURANLAR EYT'YE DAHİL OLACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu yasalaştırılarak binlerce mağdur haklarına kavuşturulmuştur. EYT'liler maaşlarını almaya başlamasına rağmen prim gün sayısı düzenlemesine ilişkin çalışma başlatılmamasının ardından mağdurlar hükümete tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, 5000 prim günü dolduran vatandaşların emekli olacağına dair açıklama yapılması, binlerce mağdurun borçlanmasına sebep oldu. Ancak yasanın değiştirelerek prim gün sayısının değiştirilmesiyle mağdur olan binlerce vatandaş, sosyal medya platformlarından yaptıkları çalışmalarda, 8 Eylül 1999 öncesi özlük haklarının adaletli bir şekilde teslim edilmesini istemektedirler.

1999 öncesi sonrası 2000 2008 arası yeni EYT emeklilik tablosu geldi! Kısmi,  kademeli tüm formüller değişti

5000 PRİM GÜNÜNÜ DOLDURANLAR EYT'DEN FAYDALANABİLECEK Mİ?

30 Ocak günü Meclis'e gelen EYT düzenlemesi ile 5000 prim günü kapsam dışında kaldı. Yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranan şartlar arasında.

EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50 ila 55 yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkı kazanacak.

Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor

5000 VE KISMİ EMEKLİLİK GELECEK Mİ?

EYT yasasından faydalanamayan 5000 ve kısmi emeklilik mağduru olan vatandaşlar küçük farklar ya da ani yasa değişiklikleri yüzünden aynı şartları yerine getirdikleri halde emekli olamıyor. Bu durumu adaletsizlik olarak nitelendiren vatandaşlar, EYT'nin tam anlamıyla çözülmesini istiyor. Emeklilik haklarının önündeki engellerin kaldırılmasını talep eden 5000 ve kısmi emeklilik mağduru olan vatandaşlar daha fazla mağduriyet yaşamak istemiyor. Kısa süre önce yapılan Kabine Toplantısı'nda emeklilere verilecek olan tek seferlik ikramiye konuşulurken 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarının gündeme gelmemesi tepki çekti. 5000 ve Kısmi Emeklilk mağdurları sosyal medyadan Tag etkinlikleri düzenleyerek hükümetten kendileri içinde adımlar atılmasını talep ediyor.