Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak EYT'ye ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Ancak düzenlemenin kapsamının dar tutulması nedeniyle 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları emeklilik hakkında kavuşamadı.

Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamayan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor. 

Mevcut ekonomik şartlarda zaten geçim sıkıntısı yaşayan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları EYT düzenlemesinin tam olarak çözülmemesi nedeniyle daha fazla sıkıntı yaşıyor. Hem emekli olamayan mağdurlar belirli bir yaşın üstünde oldukları için de çalışmakta zorluk çekiyorlar.

Yaşlarından ötürü ya da sağlık sorunları nedeniyle iş bulamayan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları belirli bir yaşın üstünde olduklarını ve artık huzurlu bir emeklilik hayatı sürmek istediklerini belirterek birçok mecrada yetkililere sesleniyor. 

EYT yasası kapsamına alınmayan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlar birkaç günlük fark yüzünden ya da ani yasa değişiklikleri nedeniyle aynı prim ve yaş şartını yerine getirdikleri vatandaşların aksine emekli olamazken geçim sıkıntısı yaşıyor. 

5000 ve kısmi emeklilik nedeniyle emekli olamamanın adaletsizlik olduğunu belirten vatandaşlar uzun yıllar beklenen EYT'nin yarım çözülmesine de tepki gösteriyor. Kapsama dahil edilerek emekliliklerinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep eden 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları daha fazla bekletilmek istemiyor. 

Meclis'te önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor. 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları müjdeli haberle EYT'nin tam olarak çözüme kavuşmasını talep ediyor. 

Borsa İstanbul'dan günün ilk yarısında rekor Borsa İstanbul'dan günün ilk yarısında rekor

EYT-EF Başkanı Arzu Lastikçi 5000 ve kısmi emeklilik için mücadeleye devam edecek!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu Başkanı Arzu Lastikci, 5000 prim günü ve kısmi emeklilik mağduriyetinin giderilmesi için çağrıda bulundu. Lastikci, 03.03.2023 tarihinde çıkan yasanın EYT dosyasını kapatmadığını, aksine mağduriyetleri daha da arttırdığını söyledi. Borçlanarak emekli olamayan binlerce kişinin zor durumda olduğunu belirten Lastikci, yetkililere seslenerek 5000 ve kısmi emeklilik mağduriyeti çözülene kadar topyekûn mücadele edeceklerini söyledi. 

EYTADER Başkanı Nalan Esmeray'dan 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarına destek!

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Başkanı Nalan Esmeray, 5000 prim günü ve kısmi emeklilik mağduriyetinin giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. EYT'nin çözülmediğini belirten Esmeray, yetkililere seslenerek hak iadesi verilmesi gerektiğini belirtti.