Türkiye'de uzun yıllardır emeklilik hayali kuran binlerce vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının kabul edilmesi ile hayallerine kavuştu. Ancak, bu yasa beraberinde getirdiği belirli bir prim günü hedefine ulaşma zorunluluğu nedeniyle birçok vatandaşın mağdur olmasına yol açtı. 

5000 prim günü hedefine ulaşamayan vatandaşlar, yaşadıkları adaletsizlik karşısında mağdur ediliyor. Yıllarca emek vermiş, ailelerini geçindirmiş bu vatandaşlar, hak ettikleri emekliliği yaşayamamanın hüsranını yaşıyor. Emeklerinin karşılığını alamadan yaşlanmanın acısıyla baş başa kalan binlerce vatandaş, EYT yasasının belirlediği 5000 prim günü hedefi nedeniyle mağduriyet yaşamaya devam ediyor.

HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

Emekli olabilmek adına kredi çekmek zorunda kalan bu grup, ellerine geçecek emekli maaşlarıyla borçlarını ödeyerek rahat bir emeklilik hayatı kurmayı umuyordu. Ancak, verilen sözlerin tutulmaması ve sonrasında yapılan kanun değişiklikleri, bu kişileri büyük bir mağduriyetin içine itti.

Uzun yıllar boyunca çalışarak emeklilik hayallerini kurmuş olan bu insanlar, hedeflerine ulaşamamaları nedeniyle maddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmakta ve yaşlılık dönemlerini belirsizlik içinde geçirmek zorunda bırakılıyor.

5000 prim zorunluluğu bulunan vatandaşlar adil bir çözüm bulunması gerekliliğini vurguluyorlar. 5000 ve kısmi emeklilik mağduriyetinin 2. torba yasada yer alması gerekliliğini vurguluyorlar.

Peki 5000 ve kısmi torba yasada yer alacak mı?

5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, yaşadıkları belirsizlik nedeniyle mali planlamalarını yapmakta zorlanıyorlar. Emeklilik öncesi çalışma süreçlerinde karşılaştıkları sorunların çözümüne dair umutlarını yeni torba yasa üzerine bağlamış durumdalar.

Yeni torba yasa hazırlarken, emeklilik sistemine dair çeşitli düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Ancak, bu düzenlemelerin içeriği hala sonuçlanmış değil. Buna istinaden 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, yeni torba yasada kendilerini nasıl bir düzenlemenin beklediğini öğrenmek için sabırsızlıkla bekliyorlar.

Mağdurlar bu konunun bir an önce sonuçlanmasını ve emeklilik sisteminde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmasını bekliyorlar.