Yüz binlerce işçi ve ailesini yakından ilgilendiren taşerona kadro konusu gündemden hiç düşmüyor. Seçim öncesi verilen vaatlerin başında gelen ve uzun zamandır çözüme kavuşturulmayı bekleyen taşerona kadro meselesi yüz binlerce vatandaşı maddi ve manevi olumsuz etkiliyor. 

Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda! Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda!

2018 yılında yayımlanan KHK ile belediyelerde çalışan kadrosuz taşeron işçiler, belediyelerde kurulan şirketlere aktarılarak "belediye şirket işçileri" olarak adlandırılmaya başlandı. Ancak 696 KHK'lı belediye şirket işçileri, aynı işi yaptıkları kadrolu çalışanların aksine taşeron olarak adlandırılırken birçok haktan da mahrum bırakıldı. 

696 KHK'lı belediye şirket işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele etmeye devam ediyor.

Yaşadıkları bu haksızlıktan kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep eden taşeron işçileri çalışma şartlarından memnun olmadıklarını ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarını belirterek kadroya geçmeyi, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını, hak ettikleri maaşı ve ek ücretleri almayı talep ediyor. 

Kamu kurum ve kuruluşlarınca veya bu kurumlarca kurulan tüzel kişiliklerce 01/01/2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan esasların 6’ıncı maddesi gereği sürekli işçi kadrosuna geçirilmeye ilişkin işlemlerde; kadroya geçirilecek olan sigortalıların çalıştırılmış oldukları işyeri işverenlerinin (kamu kurum ve kuruluşları veya bu kurum ve kuruluşlarca kurulan tüzel kişiliklerin) kadroya geçirmiş oldukları sigortalılarının yapmış oldukları işlere uygun iş kolu kodu olan mevcut işyeri dosyalarının olması halinde, ayrıca yeni işyeri dosyası açılmayarak kadroya geçirilecek sigortalıların sosyal sigorta yükümlülükleri bu dosyalardan yerine getirilecektir.

İşverenlerin kadroya geçirilecek olan sigortalıların yapmış oldukları işlere uygun (aynı iş kolu kodunda) dosyalarının olmaması halinde, çalıştırılan işe uygun ayrı ayrı işyeri dosyası açılmak suretiyle yükümlülüklerini bu dosyalardan yerine getirilecektir. Bu işyerlerinin kapsama alınış nedeni olarak "696 KHK" kodlanacaktır. İşyerlerinin tescilinde son tarih 02/04/2018 olduması nedeniyle sürekli işçi kadrosuna geçiş yapamayan işçilerin mağduriyeti devam ediyor.

Kendilerine, '4 Aralık Mağdurları' diyen işçiler, belirli bir süre çalıştıkları kurumlarda sürekli işçi kadrosuna geçememelerinin haksızlık olduğunu belirterek yetkililerden çözüm talep ediyor. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, 696 KHK'lıların, 4 Aralık mağdurlarının ve taşeronların kadroya alınması için çağrıda bulundu.