Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğine işaret ederek, "Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum." açıklamasında bulunmuştu.

Para politikası araçları güçlü şekilde kullanılacak

Ancak aradan geçen zamanda kamu işçileri mevcut ekonomik düzende geçim sıkıntısı yaşamaya başladı. 

Sözleşme ile 2023’ün ilk altı ayı için yüzde 45 ücret artışı alan işçiler sözleşmenin ikinci dönemi için yüzde 15 zam alacak. Üç ve dördüncü yarı yıl artış oranları ise yüzde 10 olarak belirlendi. 9 Mayıs’ta imzalanan ve 700 bin kamu işçisini ilgilendiren iki yıllık toplu sözleşmeye göre, işçi, önümüzdeki 1,5 yılda altı aylık dilimlerde yüzde 15, yüzde 10 ve yüzde 10 zam alacak.

Devlet yeni yılda 11 milyar lira para cezası toplayacak

Buna göre yüzde 2023’ün ilk dönemini kapsayan 45’lik zammın üzerine 2023 yılının ikinci 6 aylık döneminde kamu işçileri yüzde 15 daha zam alacak. Üç ve dördüncü yarı yıl artış oranları ise sözleşmeye göre en az yüzde 10 olacak şekilde belirlendi. Belirlenen zam oranları TÜİK’in enflasyon oranlarının altında kalır ise fark bir sonraki 6 aylık dönemde zamla birlikte işçilerin cebine girecek.

Sözleşmeye göre kamu işçilerinin günlük yevmiyesi en düşük 725 TL olurken brüt maaş 21 bin 750 TL olacak. Kamu işçilerine yapılacak ek ödeme ilk ay 3 bin 625 TL olurken maaşlardaki sosyal yardım miktarı da bin 595 TL’ye çıkacak. Günlük yemek yardımı da yüzde 45 zamlanarak günlük 94,25 TL olarak maaşlara yansıyacak. Hizmet zammı da her yıl için 15 TL olarak belirlendi. İşçiler, iş primine göre yüzde 4,5 veya 6 iş primi alacak.

FETÖ'den cezaevine giren üyelerinin yakınlarına para yardımı

Kamu işçileri toplu iş sözleşmesinde akşam 20.00 ile sabah 06.00 arasında çalışmada daha yüksek bir zam verilmiş ise yüzde 8 gece mesaisi zamlı olarak maaşını alacak. Ayrıca çalışma saatleri dışında mesaiye kalınması durumunda saatlik ücretin yüzde 70’i kadar yükseltilmiş mesai ücreti alacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 750 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün ardından kamu işçilerinin taleplerinin tam karşılanmaması nedeniyle mağduriyetler devam ediyor. 

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün öncesinde sendika başkanlarına seslenerek taleplerinin karşılanmasını bekleyen 750 bini aşkın kamu işçisi aradan aylar geçmesine rağmen yetkililere seslenmeye devam ediyor. 

Ücretli çalışan sayısı martta arttı: En fazla artış hangi sektörde? Ücretli çalışan sayısı martta arttı: En fazla artış hangi sektörde?

Besicilere 'sahte para' uyarısı

Bekledikleri maaşı alamayan işçiler mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşarken aldıkları maaşın düşüklüğü nedeniyle ek zam yapılmasını talep ediyor. 

Maddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten 750 bini aşkın işçi aileleriyle birlikte zor günler geçirdiklerini belirtirken sendika başkanlarının ve yetkili kişilerin bir adım atmamasına tepki gösteriyor. Göz göre göre geçim sıkıntısı çeken işçiler daha fazla geri plana atılmadan ek zam taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

Emniyetten sahte para uyarısı

Son yıllardaki ekonomik sıkıntılarla beraber, çalışan tüm kamu işçilerinin alım gücü düşmüştür. Türk İş’in Hak-İş ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapmış olduğu 2023-2025 kamu çerçeve protokolünde, alınan zam oranın belirli bir çoğunluğu memnun etmiş gibi gözükse de kamu işçileri mevcut ekonomik şartlarda maaşlarıyla geçinmenin zorlaştığını belirterek ek zam yapılmasını talep ediyor. 

FETÖ 'kara para'yı iş adamlarıyla aklamış

Kamu işçileri, mart ayında aldıkları zammın 9 ay içerisinde ürünlere ve hizmetlere yapılan zamlar karşısında daha çalışanın eline geçmeden eriyip gitmesi, değerinin çok üstünde olan ev kiraları, marketlerde her gün değişen fiyat etiketleri son 3 ayda 2 katına çıkan akaryakıt fiyatları sebebiyle, hayatlarının her alanında zorunlu olarak ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlere ulaşmanın gün geçtikçe zorlaştığını belirtmektedir. 

AA: Londra merkezli finansal kuruluşların Türk lirasına saldırıları sürüyor  - Son Dakika Ekonomi Haberleri | NTV Haber

Kamu işçileri, Kamu Çerçeve Protokolü'nde ulaşılan mutabakatın kendilerini tatmin etmediğini ve haklarının gasp edildiğini söylüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'a seslenerek TÜHİS ile yapılan görüşmelerde kamu işçilerinin taleplerinin göz ardı edildiğini ifade eden işçiler, ekonomik kriz karşısında daha fazla yoksullaşmamak için ek zam istiyor. İşçiler, sendika başkanlarından da kamu işçilerinin haklarını savunmalarını ve mücadelelerine destek vermelerini talep ediyor.

Ancak 2023'ün bitmesine bir aydan az bir süre kalmışken ve asgari ücret görüşmeleri önümüzedeki günlerde başlayacakken uzun zamandır maddi sıkıntı çeken, geçinemeyen kamu işçilerine zam konusu gündeme gelmiyor. Enflasyon verileriyle birlikte ülkemizde geçim sıkıntısı günden güne artarken 750 bini aşkın kamu işçisi daha fazla görmezden gelinmeden sendika başkanlarının kendilerini savunmasını ve maaşlarına ek zam taleplerinin dikkate alınmasını bekliyor.