ABD tarafından ulusal güvenliğin sağlanması amacı gerekçe gösterilerek ülke genelinde, Çinli ByteDance şirketinin sahibi olduğu sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanması girişimi gerçekleşti.

KFC'de İsrail boykotu: 108 şube kapatıldı KFC'de İsrail boykotu: 108 şube kapatıldı

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, gerçekleştirilen bu girişimin iki ülke arasındaki teknoloji rekabetinin ve geriliminin artmasına sebebiyet verebileceği düşünülüyor.

ABD Temsilciler Meclisi "ulusal güvenlikle ilgili sorun oluşturduğu" sebebiyle TikTok'un ülke genelinde yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul ederek Senato'ya gönderdi. 

"YASA TASARISI ÖNÜME GELİRSE İMZALAYACAĞIM"

ABD Başkanı Joe Biden ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, TikTok'a erişim engeli getiren yasa önüne gelirse imzalayacağını belirtti.

Çin ise bu duruma tepki göstererek önemli açıklamlarda bulundu. 

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, "ABD, TikTok'un ulusal güvenliğini tehdit ettiğine dair hiçbir kanıt bulunmamasına rağmen ulusal güvenlik kavramını suiistimal ederek devlet gücünü bu şirketi baskı altına almak için kullanıyor." diyerek TikTok vakasının ABD'nin "kurallar" ve "düzen" dediği şeyin kendisinden başkasına hizmet etmediğini bütün dünyaya bir kez daha açıkça gösterdiğini vurguladı.

TikTok Üst Yöneticisi (CEO) Shou Zi Chew ise şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şirketin yasal haklarını kullanarak uygulamayı korumak için ellerinden geleni yapacaklarını ve TikTok'un yasaklanmasının 300 bin Amerikalının işini riske atacağını savundu.

KARŞILIKLI YAPTIRIMLAR ve ÖNLEMLER UYGULANABİLİR

Milli İstihbarat Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Temiz, "Özellikle veri bilimi, yapay zeka, elektrikli araçlar ve çip gibi alanlarda süren teknoloji rekabetini karşılıklı yaptırım ve önlemlerle daha da sertleştirme potansiyeline sahip. Her ne kadar TikTok kararını yaklaşan Amerikan seçimleri dolayısıyla Amerikan kamuoyunu etkileme ve Çin karşıtlığından faydalanma aracı olarak gören bazı yorumlar olsa da bu kararlar diğer ülkeleri de benzer kararlar almaya zorlayabilir." şeklinde açıklamada bulunarak, TikTok yasağının mevcut uluslararası ticaret düzenini daha korumacı bir yapıya doğru sürükleyebileceğini belirtti. 

Ayrıca Temiz, Çin'in muhtemel bir karşılık olarak ABD şirketlerine yönelik atacağı adımlara da değinerek, "Halihazırda Çin’de Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya şirketleri yasaklı durumda. Çin'in TikTok'a muadil bir karşılık vermesi imkansız. Ancak tartışmayı teknolojik rekabet ve Amerika'nın tek taraflı korumacı kararları üzerinden, dolayısıyla uluslararası serbest ticareti ve piyasayı baltalamaya çalıştığı argümanı ile sürdürecektir." dedi.