ABD Merkez Bankası (Fed), ABD'de etkileri halen süren bankacılık krizinin ortasında yılın en kritik faiz kararı olarak bilinen açıklamasını duyurdu.

Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak, yüzde 4,75-5.00 aralığına yükseltti. Piyasa beklentileri de bu seviye üzerine olmuştu.

Fed açıklamasında faiz kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Fed, böylece politika faizini 2007 yılından bu yana en yüksek aralığa çıkarmış oldu.

PİYASA BEKLENTİLERİ NE OLMUŞTU?

ABD merkezli Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflası sonrasında piyasalarda panik havası oluşmuş ve durumun Avrupa'ya sıçraması da bütün dengeleri değiştirmişti. Bankacılık krizinin öncesinde Fed'den 50 baz puanlık faiz artırımı bile beklenirken beklentiler farklılaşmıştı. Son tahminlerde 25 baz puanlık faiz artırımı olasılığı yüzde 90'ı geçmişti. Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık indirime gidebileceği de beklentiler dahilinde. 

FED GEÇEN YIL 4 KEZ FAİZ ARTIRMIŞTI

Fed, enflasyonla mücadele etmek için geçen sene 4 kez 75’er baz puanlık artış yapmış, Aralık ayında artış hızını yavaşlatarak 50 baz puana, Şubat ayında ise 25 baz puana indirmişti.

Bakan Bolat fahiş fiyat ve haksız ticaret hakkında konuştu: Denetimler devam ediyor Bakan Bolat fahiş fiyat ve haksız ticaret hakkında konuştu: Denetimler devam ediyor

ABD'de enflasyon geçen yıl haziranda yıllık yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak geçen yıl aralık ayında yüzde 6,5'e gerilemişti.

İŞTE FED'İN 25 BAZ PUANLIK ARTIŞ KARARI AÇIKLAMASI

2 gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı'nın ardından Fed'den yapılan açıklamada, son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı bir büyümeye işaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, istihdamın son aylarda sağlam bir hızla ilerlediğine işaret edilerek, işsizlik oranının düşük, enflasyonunsa yüksek kalmaya devam ettiği aktarıldı.

"BANKACILIK SİSTEMİ SAĞLAM VE DAYANIKLI"

ABD bankacılık sisteminin "sağlam ve dayanıklı" olduğu vurgulanan açıklamada, "Son gelişmelerin hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarıyla sonuçlanması ve ekonomik faaliyet, işe alma ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemeldir." ifadelerine yer verildi.