Ankara'da korkutan deprem! Ankara'da korkutan deprem!

2 ülkeyle ilgili karar, AB liderlerinin Brüksel'deki zirve toplantısı sürerken açıklandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden yaptığı Ukraynaca ve Rumence açıklamasında, kararı "tarihi" olarak ifade etti.

"Bugünkü karar AB yolunda çok önemli bir adımı ifade ediyor." diyen Michel, Ukrayna ve Moldova halklarını tebrik etti.

"ÜLKELERİNİZ AVRUPA AİLESİNİN BİR PARÇASI"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'yu tebrik ederek "Ülkeleriniz Avrupa ailesinin parçası. Liderlerin bugünkü tarihi kararları da bunun teyidi." ifadesini kullandı.

Ukrayna, AB'ye adaylık başvurusunu Rusya'nın işgalinin başlamasından 4 gün sonra 28 Şubat 2022 tarihinde, Moldova ve Gürcistan ise 3 Mart 2022 tarihinde yapmıştı. AB Konseyi ise 7 Mart tarihinde AB Komisyonu'na görüşünü sunma davetinde bulunmuştu.

KOMİSYON GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRDİ

AB Komisyonu, 17 Haziran'da Ukrayna ve Moldova'ya adaylık statüsü verilmesi yönünde görüşünü bildirdi. Komisyon, Gürcistan için ise Avrupa perspektifi sunulması ve kriterleri karşılaması şartıyla durumunun daha sonra yeniden değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

AB ADAY ÜLKESİ NEDİR?

Bir ülkenin AB için aday statüsüne sahip olması, uzun yıllar sürecek AB'ye katılım aşamasındaki ilk adım anlamına geliyor. Bir ülkeye aday statüsü verilmesinden sonra gerekli şartların yerine getirilmesi kaydıyla ileriki aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor. Katılım müzakerelerinin başlaması ise yıllar alabiliyor.