İlk sonuçlara göre yüzde 37'den fazla oy alan CHP, 1977'den bu yana ilk kez bir seçimde ülke çapında birinci parti oldu.

Partilerin ilk sonuçlara göre oy oranları şöyle:

  • CHP % 37,43
  • AKP % 35,69
  • Yeniden Refah Partisi % 6,09
  • DEM Parti % 5,6
  • MHP % 4,92
  • İYİ Parti % 3,77
  • Diğer % 6,30

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, oyların yarısı sayıldıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bugün elde ettiğimiz başarının en önemli mesajı şudur; CHP artık başının üzerindeki görünmez yüzde 25'lik tavanı kırmıştır, tuzla buz etmiştir" dedi.

Özel, "CHP artık tüm demokratların partisidir, sosyal demokratların, aynı zamanda milliyetçi demokratların, muhafazakAr demokratların, Kürt demokratların aynı anda birlikte oy verebildikleri partidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yerel seçim sonuçlarının netleşmesi sonrası AKP Genel Merkezi önünde yaptığı konuşmada, "31 Mart bizim için bir bitiş değil, bir dönüm noktasıdır; kazanan demokrasi olmuştur" dedi.

"14-28 Mayıs seçimlerindeki seçim zaferimizin ardından yerel seçimlerden istediğimiz sonucu alamadık" diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her olanda bir hayır vardır. 31 Mart sonuçlarını açık yüreklilikle değerlendirecek özeleştirimizi cesaretle yapacağız; sandık sonuçları ülkemiz genelinde irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Bu gerilemenin sebeplerini ayrıca masaya yatıracağız."

Geçen yılki seçimler sonrası muhalefetin oluşturduğu Millet İttifakı dağılmış, AKP ve MHP ise Cumhur İttifakı'nı sürdürme kararı almıştı.

5 yıl önce AKP'nin kazandığı illerden Bursa ve Balıkesir'de de CHP yarışı önde götürüyor.

Amasya'da resmi olmayan sonuçlara göre oyların 42,11’ni alan CHP’li Turgay Sevindi, belediye başkanı seçildi. Sevindi, 47 yıl aradan sonra CHP’den Amasya Belediye Başkanlığı’nı kazanan isim oldu.

CHP, Balıkesir'de 1950 yılından bu yana yerel seçimleri kazanamıyordu.

Hatay'da ise CHP ve AKP arasında kıran kırana bir yarış var.

DEM Parti'nin ilk sırada olduğu iller Diyarbakır, Mardin, Tunceli, Batman, Muş, Bitlis, Siirt, Ağrı, Iğdır, Van ve Hakkari.

MHP'nin ilk sırada olduğu iller ise Çankırı, Karaman, Tokat, Osmaniye, Gümüşhane, Erzincan, Kars ve Kırklareli.

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa ve Yozgat'ta, İYİ Parti Nevşehir'de, Büyük Birlik Partisi de Sivas'ta önde.

Seçimlere katılım oranı ise yüzde 76 oldu. Bu oran 5 yıldaki yerel seçimlerde yüzde 84, geçen yıl yapılan seçimlerde ise yüzde 88 olarak gerçekleşmişti.

AKP ve MHP bazı kalelerinde kaybetti

Cumhur İttifakı'nı oluşturan AKP ve MHP, yerel seçimlerde, kaleleri olarak gösterilen bazı kentlerde geride kaldı.

AKP, 2019 yerel seçimlerinde kazandığı, aralarında Adıyaman, Bursa, Kilis, Şanlıurfa ve Yozgat gibi kentlerin de olduğu 4 büyükşehir ve 11 il belediyesinde geride kaldı.

MHP de 2019’da kazandığı 1 büyükşehir ve 5 ilde başkanlığı, kesin olmayan sonuçlara göre kaybetti.

Adıyaman, Afyon ve Kilis’te de CHP büyük sürprize imza atarak AKP’nin 22 yıldır kaybetmediği kentlerde birinci parti oldu.

AKP’nin 2019’da kazandığı Tokat’ta bu seçimde MHP’nin adayı olan, hayatını kaybeden eski vali Recep Yazıcıoğlu'nun oğlu Mustafa Kemal Yazıcıoğlu seçimi kazanmayı neredeyse garantiledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Meclis Başkanı Stefanchuk'u kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Meclis Başkanı Stefanchuk'u kabul etti

MHP’nin 2019’da kazandığı Karabük’te ise AKP’nin Özkan Çetinkaya birinci sırada.

Editör: Ali Çetin