Af yasası çıktı mı, çıkacak mı? Mahkumlara af yasası kimleri kapsıyor? Genel af detayları netlik kazanıyor. Covid-19 izni yerine denetimli serbestliğin kapsamı genişliyor. Buna göre 120 bin tutuklu ve hükümlünün 70-80 bini cezasını dışarıda tamamlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın af açıklamasının detayları merak ediliyor. Peki af yasası çıktı mı, çıkacak mı? 2023 af yasası kimleri kapsıyor?

Af yasası çıktı mı, çıkacak mı? Mahkumlara af yasası kimleri kapsıyor? Genel af çıkması için sürekli çağrılar yapılırken hükümetin beklenenden daha farklı bir yolla çözüm üretmeyi hedeflediği aktarıldı. Genel af çıkacak mı, çıkacaksa ne zaman çıkacak soruları sıklıkla cevabını ararken öte yandan 7. Yargı Paketi'nde genel af var mı konusu da gündemdeki yerini koruyor. Genel af yasasındaki gelişmeler mahkumlar ve aileleri tarafından pür dikkat bir şekilde takip ediliyor. İşte 7. Yargı Paketi'nde genel af var mı? Af çıkar mı? Genel af konusunda konuşulanlar ve son durum...

AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

14 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni infaz düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 15 Temmuz'da Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe girdi. Düzenlemeye 31 Temmuz'a kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlülere, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçme ve buradan da tahliye imkanı getirildi. Bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkum olanlar yer alıyor. Kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmek içinse bazı şartlar yer aldı.

Denetimli serbestlik yasasından kimler yararlanacak?

Bakan Tunç söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi; '' Kabul edilen teklife göre ayrıca; 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla denetimli serbestlikte olupta izinli sayılanların yükümlülükleri kalkacak. Ancak bu kişiler suç işlerse doğrudan cezaevine alınacak. Kovid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülükleri devam edecek. Bu düzenleme, bir ' af' düzenlemesi değildir. Af, cezayı tüm sonuçları ile ortadan kaldıran bir düzenlemedir. Kabul edilen düzenleme ise Kovid-19 izninde bulunan koşullu salıverme tarihine belli bir süre kalmış olan iyi halli olan hükümlülerin kalan cezasını denetimli serbestlik altında çektirilmesidir. 

Genel Af Nedir? 

Hem cezayı hem de suçu ortadan kaldırır. Yani genel af, sadece mahkumiyetin bütün cezai sonuçlarını değil, aynı zamanda fiilin suç olma niteliğini yok eder.

Af yasası çıkacak mı, çıktı mı?

Af konusunda genel düzenlemeler yerine denetimli serbestliğin genişletilmesi amaçlanıyor. Bu kapsama giren suçlular cezaevinden çıkacak. Edinilen bilgiye göre iktidar partisi, denetimli serbestlik konusunda yeni bir torba teklif hazırlıyor. Covid nedeniyle cezaevlerinden geçici olarak çıkartılan ve izinli sayılanlarla ilgili düzenleme kalıcı hale getiriliyor. Bu kapsamda olanlar, artık izinli sayılamayacağı için denetimli serbestlik süreleri değiştirilerek formül geliştirilecek.

Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor

' KISMİ AF İLE İZİNLİLERİN ÇOĞU CEZAEVİNE DÖNMEYECEK'

Bu düzenleme, Covid izinlerinin başladığı tarihten önce işlenen suçları kapsayacak. Şu anda Covid izni nedeniyle 122 binden fazla hükümlü dışarıda bulunuyor. Yeni düzenleme, bu kişilerden en az 70 binin tekrar cezaevine dönmemesini sağlayacak. 

DENETİMLİ SERBESTLİK İHLAL EDİLİRSE CEZAEVİNE DÖNECEKLER

AK Parti kurmayları, Covid izni nedeniyle dışarı çıkanların suç işleme oranının yüzde 10'u bulmadığını, izinli olanlardan 25 binin şu anda SGK'ye tabi olarak çalıştığını belirterek, "Bu kişiler dışarda bir düzen kurdular. Topluma karıştılar. Ancak, denetimli serbestlik kurallarını ihlal ederlerse cezaevine geri dönecekler" dediler.

DÜZENLEME İLE YENİ ŞARTLAR GETİRİLECEK

Paketle yapılacak başka bir düzenleme, kapalı cezaevinden açık cezaevlerine geçme şartlarını değiştirecek. Yapılan çalışmayla hem açık cezaevlerine geçişler hem de bu cezaevlerine geçenlerin denetimli serbestlikten yararlanma şartları iyileştirilecek. Henüz şartlar ve sürelerin belirlenmediği bu düzenleme, cezaevlerinden denetimli serbestlikle çıkacakların sayısını arttıracak.

KISMİ AF KAPSAMINDA KİMLER OLMAYACAK

Aileye, engellilere karşı yaralama ve öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, özel hayatın gizliliğine karşı işlenen suçlar, işkence, eziyet ile devlete karşı işlenen suçlar bu kapsamda yer almayacak.

2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek. Görüşülen teklife göre kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini çeken ve istenen şartları sağlayan hükümlüler açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek. "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek. 31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek. Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecek. 

kabul edilen teklife göre ayrıca; 

31/7/2023 tarihi itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri kalkacak. Ancak bu kişiler suç işlerse doğrudan cezaevine alınacak. Covid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülükleri devam edecek."