Kızılay ve AHBAP arasındaki çadır alışverişi ve 'Kızılay çadır sattı' tartışmaları, depremin ardından gündeminin en çok konuşulan konularından bir tanesi oldu. TBMM Genel Kurulu'nda da Kızılay konusu konuşuldu. Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'dan da ilk yorum geldi.

"Paraları çok ya arkadaşların"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta,  "Kızılay'la ilgili de her gün tekrar bir rezalet ortaya çıkıyor. Bakın, son rezalet de şu: Kızılay’a bağlı Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi var. Bunlar aralık ayında SPK’ye bir müracaatta bulunuyorlar. Ne için müracaatta bulunuyor? Paraları çok ya arkadaşların çünkü yardım yapmıyorlar, ihtiyaç sahiplerine dağıtmıyorlar; paraları altına ve dövize yatırıyorlar" dedi.

"Kızılay depremzedelere çadır götürmedi"

HDP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, "Bu Kızılay depremzedelere çadır götürmedi, çadır kurmadı, elindeki çadırları üç gün bekletip ondan sonra Ahbap'a sattı. Kızılay, tüzel kişiliğe sahip ve kar amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sunmak zorunda olan bir kuruluş. Ne zaman şirket haline dönüştürdünüz Kızılayı?" diye sordu.

Müfettişler görevlendirildi: O belediyelerde İstiklal Marşı ve Türk Bayrağı iddiaları gündem olmuştu Müfettişler görevlendirildi: O belediyelerde İstiklal Marşı ve Türk Bayrağı iddiaları gündem olmuştu

"Buyurun, el kaldırın"

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Kızılay’a yönelik eleştirilerini dile getirerek, Kızılay’ın tarihçesinden bahsetti. Kızılay’ın çadır sattığını belirten Emre, "İktidar partisi milletvekilleri, siz, Kızılay'ın yurt dışına milyonlarca dolar gönderip, oralarda binalar yapılmasını doğru buluyorsanız; buyurun, el kaldırın. O binaların yerine, çadır kurulmasını, çadır alınmasını, insanlara yardım edilmesini doğru bulmuyor musunuz siz? Kızılay'ın amacı bu değil mi?" dedi. Genel Kurul'da söz alan, CHP, İYİ Parti ve HDP grubu sözcüleri Kızılay’a yönelik sert eleştirilerini sürdürdü.

"İşiniz üzüm yemek değil bağcıyı dövmek"

Muhalefetin Kızılay eleştirilerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Kızılay, bir devlet kurumu değil, Kızılay, kendi tüzel kişiliği olan bir dernek. Kızılay, bizim; tartışalım, eleştirelim fakat 154 yıldan beri bizim kurumumuz, en zor zamanda bu milletin yanında yer almış, özel kurumumuz. En zor zamanda milletin yanında yer almış özel bir kurumumuz, 1913’te kamu yararı kararı verilmiş. Şu an eleştirdiğiniz çadır şirketi, 1954 yılında kurulmuş bugünün konuları değil. Satsa neden satıyor, satmasa neden satmıyor denecek. Derdiniz başka, sizin kastınız, işiniz üzüm yemek değil bağcıyı dövmek." ifadelerini kullandı.

"KEŞKE AFET SIRASINDA BÖYLE AĞIR VE ACILI GÜNDE HİÇBİR SATIŞ YAPMASAYDI"

"Ancak net olarak söylüyorum, keşke afet sırasında böyle bir ağır ve acılı günde hiçbir satış yapmasaydı yapılmasaydı. Daha nasıl söyleyebilirim. Satarsan ne olur, işte bugün olduğu gibi, 4 milyon kişiye 3 öğün yemek veriyorsun bu konuşulmaz, satarsan ne olur 400 bin kişiye çadır vermişsin bu konuşulmaz, böyle meclisi ve kamuoyunu yoran gündeme vesile olursunuz.” dedi.

"NİYE DİNLEMİYORSUNUZ?"

Turan, muhalefetin, 'Kızılay çadırı satmadan deprem bölgesine götürseydi' eleştirilerine, "Diyorum ki: Satmasaydı. Ne demem lazım? Niye dinlemiyorsunuz? Öyle bir önyargınız var ki ne dediğimin de kıymeti yok sizin için. Bir daha mı söyleyeyim?" dedi. Muhalefet partilerinin Kızılay’a yönelik eleştirileri devam edince, Kızılay’ı savunmadığını vurgulayarak, "Savunmuyorum, ayıp sizin yaptığınız ya, daha ne diyeyim; ben iktidar partisi vekiliyim ya. Ama ne diyorum duymuyor musunuz ya?" sözleriyle yanıt verdi.