İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Araştırma Derneği (İSGARD) basın mensuplarıyla düzenledikleri kahvaltı etkinliğinde Aliağa bölgesinde son dokuz yıla ait ölümlü iş kazaları araştırma ve istatistiklerini açıkladı.

"ALİAĞA'DA ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARI 8 YILDA 3 KAT ARTTI"

İSGAR Başkanı Mutlu Baykal yaptığı açıklamada, “Aliağa'da son dokuz yıl içerisinde ölümlerin en çok 2017 ve 2018 yıllarında olduğu görülmektedir. 2010 yılı ile 2018 yılı arasında ölümlü iş kazalarının 3 katı bir artış gösterdiği görülmüştür. Türkiye' de her yıl, nüfusa oranla her 100.000 kişide yaklaşık 2 kişi iş kazalarında ölürken, Aliağa'da her 100.000 kişide; 2015 yılında yaklaşık 5 kişi, 2016 yılında yaklaşık 7 kişi, 2017 yılında yaklaşık 13 kişi, 2018 yılında ise yaklaşık 12 kişinin iş kazalarında öldüğü görülmüştür. Aliağa'nın her 100.000 de iş kazasında ölenlerin sayısı Türkiye ortalamalarının çok üzerindedir" diye konuştu. 

"İŞÇİLERİN YÜZDE 82'Sİ SENDİKASIZ"

9 yılda iş kazasında ölen işçilerin %32'sinin bir malzeme veya ekipman altında kalmak suretiyle ezilerek öldükleri, %24'ünün ise yüksekten düşerek yaşamını yitirdiğini söyleyen Baykal, "Sektörlere göre değerlendirmek gerekirse; Aliağa'da ölümlü iş kazalarının %34 ile metal/demir çelik sektöründe, %22 ile gemi geri dönüşüm sektöründe, %20 ile kimya sanayisi izlemektedir. Bu oranları %16 ile inşaat/yol sektörü izlemektedir"  İfadelerini kullandı. Baykal, Aliağa'da iş kazaları sonucu son 9 yılda ölen çalışanların %82'si sendikasız çalışanlardan, %18'inin ise sendikalı çalışanlardan oluştuğunu söyledi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan Mustafa Destici'ye ziyaret! HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan Mustafa Destici'ye ziyaret!

"BİRLİKTE HAREKET EDERSEK KAZALAR ÖNLENEBİLİR"

Yaşanan iş kazalarının azaltılması için herkese iş düştüğünü vurgulayan Baykal, "Bakanlık, işverenler, çalışanlar, iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ile toplum unsurları (STK'lar, sendikalar) birlikte hareket ederse iş kazaları gerçek anlamda önlenecektir" diye konuştu. 

 

 

 

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim