Ankara için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı Ankara için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

Türkiye dahil olmak üzere Doğu Akdeniz ve Orta Doğu için korkutan rapor yayınlandı.

Dünyanın önde gelen araştırma kurumlarından Almanya merkezli Max Planck Ensititüsü ve Kıbrıs Enstitüsü'nün yaptığı ortak araştırmaya göre, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu, yakın zamanda iklim kriziyle karşı karşıya kalacak. Bahsi geçen bölgede bu zamana kadar görülmemiş hava olaylarının yaşanacağı öne sürüldü.

Yayınlanan raporda, Türkiye dahil bölgedeki ülkelerin, yakın gelecekte aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık, toz fırtınaları, aşırı yağış gibi krizler yaşayacağı belirtildi. 

Kıtlık ve Kuraklık 

Bu yüzyılın sonlarına doğru Orta Doğu'da sıcaklıkların 5 dereceye kadar artacağı, özellikle yaz aylarında dayanılması zor kavurucu sıcaklar yaşanacağı söyleniyor. Yine bu rapora göre sıcaklıklarla beraber yağış miktarının da azalmasıyla bölge çok ciddi bir su ve gıda krizi yaşanacak, tüm, bölgede yaşayan 400 milyon kişi ağır şartlar altında yaşamak zorunda kalacak ve olumsuz etkilerle karşı karşıya kalacak. Bununla beraber ekonomi de olumsuz etkilenecek. Su seviyelerinin yükselmesiyle birçok yerde kıyı bölgeler ve tarım alanları yok olma tehdidiyle karşılaşacak.

Raporda, iklim krizinin vuracağı ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Katar, Suriye ve Suudi Arabistan da bulunuyor.