Altın piyasasında son günlerde yaşanan sert düşüş yatırımcıları endişelendiriyor. ABD tahvillerinin getirisinin artmasıyla güç kazanan dolar, altının ons fiyatını 1860 dolara kadar geriletti. Bu durum gram altının da 1622 TL'ye kadar inmesine neden oldu. 4 Mayıs 2023'te 2.067 dolarlık rekor seviyeden sonra düşüş trendine giren altın, yatırımcıların soğuk duş yaşamasına sebep oldu. Piyasaların Bir Bileni İslam Memiş, gram altında rüzgarın ne zaman değişeceğini açıkladı.

GRAM ALTIN DOLARDAN ALDIĞI DESTEKLE YÜKSELİYOR

Ons altın, 10 yıllık tahvil getirilerinin 16 yılın zirvesine çıkmasıyla baskı altında kaldı. 1860 dolar seviyesine gerileyen Ons altın, son yarım yılın en düşük noktasını gördü. Ons altın, 1870 dolar seviyesinde destek bulmaya çalışıyor. Kısa vadede 1.875–1.885 dolar bandının aşılması durumunda toparlanma şansı var. Analistler, yıl sonu hedeflerini 2000 dolar olarak koruyorlar. Ancak haftalık bazda 1.869 doların kırılmaması gerektiğini vurguluyorlar.

Çiftçilere müjde! Bakanlık açıkladı: Destek ödemeleri bugün yapılacak Çiftçilere müjde! Bakanlık açıkladı: Destek ödemeleri bugün yapılacak

Gram altın fiyatları Ons altın ile birlikte düşüş eğiliminde. 1622 TL'ye kadar gerileyen gram altın, Dolar/TL'nin yükselişi sayesinde 1650 TL'nin üzerinde tutunuyor. Şu anda 1651 TL'nin biraz üzerinde seyreden gram altın, serbest piyasada 1700 TL'ye yaklaştı. Kapalıçarşı'da ise gram altın 1702 TL'den alıcı buluyor.

ALTIN KAHİNİ MEMİŞ TARİH VE RAKAM VERDİ

Altın piyasasında son günlerde yaşanan çöküş yatırımcıları endişelendirirken uzmanlar durumun geçici olduğunu belirtiyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altının yeniden yükseleceği tarihi verdi. Memiş, altın fiyatlarının önümüzdeki hafta itibarıyla toparlanmaya başlayacağını şu şekilde açıkladı:

"ALTIN DÜŞÜNCE YATIRIMCI PANİKLEDİ"

"Altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşleri görünce yatırımcı paniklemiş. Diyor ki; altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşler devam eder mi? Zarar eder miyiz? Hayır. Gerçek para birimi altın ve gümüştür. Gerçek para birimlerinde ons taraftaki düşüşlerin nedeni, ABD Merkez Bankası Fed'in politikaları. Ons tarafındaki baskılanma 1874 dolar, belki aşağı yönlü kırılır ancak bu düşüşler kalıcı değil. Önümüzdeki ay Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının nasıl altın stoklarını artırdığını açıklayacak. 

"KİMSE ELİNDEKİNİ SATMASIN"

Ons tarafındaki düşüşler merkez bankaları nedeniyle. Kriz patlayınca, altın satarak bunu aşmaya çalışacaklar. Dolar endeksindeki yükselişler kalıcı değil. Yatırımcıları ters köşeye yatırıyorlar. Kimse elindeki altını, gümüşü, euro'sunu, sterlininin satmasın. Rüzgar tersine döndüğünde 'keşke'lerle dolu sohbetler göreceksiniz. Ekimden sonra 'altın, gümüş alım fırsatı verir mi?' sorularını soracaklar. Zamanında ekeceksin, zamanında biçeceksin. Şu anda stok yapma zamanı, alma zamanı. Bu düşüşler büyük bir tufanın habercisi."  

"YIL SONUNDA 1800 LİRA ÜZERİNDE BİR GRAM ALTIN OLABİLİR"

Gram altında da düşüşleri çok hissetmiyoruz çünkü içeride dolar kuru yüksek. 1700 lira seviyesinde gram altın. Orta ve uzun vadeli yatırımcılar bu düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmeli. Yıl sonunda 1800 lira üzerinde bir gram altın olabilir diye tahmin ediyorum."