Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasaların son durumunu yorumladı. Memiş, "Bu faiz kararı sadece Türkiye'yi değil, global arenayı da sarsıntıya uğrattı. Zira, küresel ölçekte hiçbir birey 750 baz puanlık bir faiz yükseltmesini öngörmüyordu. Genel tahminler 150-250 baz puanlık bir dalgalanma üzerineydi. Bu karar, piyasada olumlu bir tepkiyle karşılandı. Döviz oranları, altın ve gümüş değerlerinde ciddi düşmeler gözlendi. Bir süre daha altın ve doların yatay hareketleri sürecek, fakat altın yılsonunda epeyce artış gösterecek.

"Bu hüküm sadece rakamlara değil, taşıtların fiyatlarında da etkisini gösterir"

Merkez Bankası "Bağımsızım" mesajı verdi. Piyasalarda kara propaganda oluşturup olumsuz bir tablo çizenlerin ise operasyonları boşa çıktı. Bu hüküm sadece rakamlara değil, taşıtların fiyatlarında da etkisini gösterir. Vatandaşa "Taşıt bulunmuyor" diyenler, şimdi müşterilere yeni araç kampayalarından bahsetmeye başlayacaklar. Stokçuların ellerindeki taşıtlar satılmadı. Stokçuların elinde patladı arabalar. Stokçuların da morali bozuk. Umarım iyimserlik devam eder, umutlar yeşerir. Ancak rehavete kapılmamak gerek. Yolculuğumuz hem uzun hem de engel dolu. Düşüşlerin kalıcı olmadığını öngörüyorum. Alım yapmayı planlayanlar için ideal bir dönem. Küresel arenada riskler büyük. Dış etkenlere karşı alınacak tedbirler kısıtlı" şeklinde konuştu.

Gram altının, politika faizinin yükseltilmesiyle gösterdiği sert düşüşe dikkat çeken Memiş, "Faiz kararının sonrasında gram altın 1.662 liraya kadar geri çekildi. Ancak bu düşüşlerin sürekli olmadığını düşünüyorum. Çünkü dışsal riskler henüz piyasalar tarafından hesaplanmadı. Gram altını almayı düşünenler, evlenecekler veya borçları olanlar için bu dönem bir fırsattır.

Bakan Uraloğlu, BAE Yatırım Bakanı Al Suwaidi ile görüştü Bakan Uraloğlu, BAE Yatırım Bakanı Al Suwaidi ile görüştü

"YILBAŞINDAN SONRA ALTIN 2500 TL OLACAK"

Gram altında artış devam ediyor. Son çeyrekte 1.800 liranın üzerinde değerlere ulaşabiliriz. Yılbaşından sonra altın 2 bin 500 lira olacaktır." dedi. Böylece şu anda 1.650 TL bandında olan altın fiyatı, 900 liralık bir artışla 2.500 lira seviyelerine ulaşacaktır.

GEÇEN hafta 1.890 dolara çekilen ons altın, yeni haftaya artışla giriş yaptı. Dün 1.922 dolara tırmanan ons altın, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın söylemlerini bekliyor. Cuma günü seminerde konuşma yapacak olan Powell'ın sözleri, küresel piyasalar açısından kritik önem taşıyor. Teknik perspektiften, 1.860-1.960 dolar bandını gözlemliyorum. 1.900 doların altındaki değerler, benim için alım fırsatı olacak. Zira, ons altının yıl sonunu 2 bin dolar seviyesinin üzerinde tamamlamasını beklemekteyim."

Gram altının fiyatı 1.643 lira seviyesinden işlem görüyor

Dün 1.645-1.621 bandında harekete eden altının gram fiyatı günü önceki kapanışın hemen altında 1.634 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,49 artarak 1.643 liradan işlem görüyor. Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışına göre yüzde 0,16 değer kazancıyla 1.923 dolardan işlem görüyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikalarına yönelik beklentilerinin altın fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ettiğini söyledi. Bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD'de konut fiyat endeksi ve JOLTS açık iş sayısı verilerinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.930 doların direnç, 1.905 doların destek konumunda bulunduğunu kaydetti.