Uluslararası piyasalarda Fed'in faiz oranlarını sabit tutma ihtimalinin arttığına dair beklenti, Powell'ın Jackson Hole sempozyumundaki konuşmasının ardından yüzde 81'e yükseldi. Altın ve para piyasalarının tanınmış uzmanı İslam Memiş ise, önümüzdeki haftadan itibaren düşüş trendinin yerini yükselişe bırakacağını öngörüyor. Memiş, "Düşük fiyatlardan alım yapmak isteyenler için pazartesi günü son fırsat olabilir" şeklinde konuştu.

Son yıllarda Türk lirasının hızla değer kaybetmesi sonucunda birikimlerini altınla koruma kararı alan milyonlarca vatandaş, Eylül ayı içinde ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı sonucu altın fiyatlarında beklenen dalgalanmalara dikkat kesilmiş durumda.

Piyasa kahini olarak tanınan İslam Memiş, Kapalıçarşı'nın nabzını tutarak, Fed Başkanı Powell'ın cuma günkü açıklamalarının ardından oluşan beklentiler ve fiyat hareketlilikleri konusunda "Her şey beklediğim gibi gerçekleşti" ifadesini kullandı. İlerleyen günlerde altın fiyatlarında yaşanması beklenen gelişmelere dair kritik açıklamalarda bulunan Memiş, düşük fiyatlardan alım yapmak isteyenler için pazartesi gününün son bir fırsat penceresi olabileceğini vurgulayarak, "Vakit geldi" dedi ve yatırımcılara şu sözlerle seslendi:

ALTIN FİYATLARI BU HAFTA YÜKSELECEK

"Geçtiğimiz ay açıklanan faiz kararının sonrasında uzun soluklu bir düşüş trendine giren altın 1890 direncinin altına kadar sarkış gösterdi. Bu inişlerin pazartesi itibariyle önce yavaşlamasını, ilerleyen günlerde ise bıçak gibi kesilerek tersine döneceğini düşünüyorum. Özellikle Ağustos'un son günlerinde ons tarafında 1950'nin üzerine yönelik yeni ataklar yaşanabilir.

Bu yüzden herkese söylediğim şey "Vakit geldi". Toplantı sonrasında Powell'ın konuşmalarıyla birlikte her türlü varlık türünün, dolar karşısında değer kaybedeceğini tahmin etmiştik. Şimdi ise durum tersine dönecek ve dolar endeksinde bir gerileme yaşanırken, altın ve Euro tarafında yeni yükselişler gözlemlenecektir. Şahsen ben geçtiğimiz günlerde 4000 dolar kadar bir birikimimi dolar tarafından altına kaydırdım. Yarın fiyatları takip edeceğim ve altında yeni düşüşler olması halinde elimde tuttuğum kalan kısmı da altın alımı için kullanacağım. Sizlere de tavsiyem, hiçbir zaman tek bir yatırım aracına bütün birikiminizi yatırmamanız yönünde.

"GRAM ALTINI BİR DAHA BU KADAR UCUZA BULAMAZSINIZ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 750 baz puanlık faiz artırım kararının ardından perşembe günü yüzde 6'ya yakın değer kaybeden gram altın, cuma günü kayıplarının bir kısmını toplamayı başardı. Altın, her ne kadar gösterge kur tarafında haftayı 1633 lira seviyesinden kapatmış olsa da, kota uygulaması nedeniyle serbest piyasalarda yaklaşık 50-60 liralık bir makas aralığı varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Kapalıçarşı piyasalarında gram altın 1700 lira sınırında dolaşmaya devam ediyor. Gördüğünüz gibi arada ciddi bir makas var. Gösterge kur ile dolaşımda olan kur birbiriyle örtüşmüyor. Benim tavsiyem, yılın ilerleyen aylarında ve özellikle de ağustos ayı ile birlikte hem ons tarafında hem de dövizde yaşanacak hareketlenmelerle birlikte gram altın/TL hızlı bir yükseliş yaşayacaktır.

Şu an için bu fiyattan alım yapmanın eşi benzeri zor bulunacak bir fırsat penceresi olduğunu düşünüyorum. Günlerdir uyarılarda bulunuyorum, beni dinleyen birçok arkadaş zaten alımını yaptı. Dinlemeyen, görmeyen, rastlamayanlar için de şu an burada söylüyorum. Yılın ilerleyen ayları altının dönemi olacaktır.

Netflix Türkiye, bünyesinde 13 binden fazla çalışan istihdam ediyor Netflix Türkiye, bünyesinde 13 binden fazla çalışan istihdam ediyor

ALTIN FİYATLARI NE KADAR  OLACAK?

Kafalarda en çok dönen soru bu. Net bir cevap vermek mümkün olmasa da, döviz tarafını kestirememekle birlikte ons altının yıl sonuna kadar 2150 ve 2250 dirençlerini aşmasını bekliyorum. Burada döviz tarafından bir destek verilmesi halinde gram altının çok rahat bir şekilde kendisini 2000 lira üzerine atacağını söylemek mümkün.

Altındaki yükseliş dalgalı olacaktır. Uzun vadeli yatırımlarda pozisyonunu koruyanlar kazanacak olsa da, kısa süreli gir-çık hareketlerde ters ayakta yakalanma ihtimaliniz mevcut. Her zaman söylediğim gibi altın kesintisiz bir yükseliş göstermeyecek. Evet, yükselecek ancak sert düşüş hareketleri de olacaktır. Buralarda panik satışı yapmak, telafisi olmayan pişmanlıklara neden olabilir."