Fed faiz kararı ve Ortadoğu'daki İsrail-Filistin savaşı para ve altın piyasalarını etkilmeye devam ediyor. İsrail-Filistin çatışmaları bölgeye daha fazla yayılırken altın fiyatları da küresel olaylardan payını aldı. Serbest piyasalarda 1902 TL'ye kadar çıkan gram altının artmaya devam edeceği uzmanlar tarafından belirtilmişti. 

Altın piyasasında son durumu analiz eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, pazartesi itibarıyla altın tarafında yaşanacak gelişmeler için "Hazırlığa başlayın" uyarısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Ons altın tarafında yukarı yönlü hareketlerde hızlı bir yükseliş yaşanıyor. Gün içerisinde 2050 doları test etti ve burada sert bir dirençle karşılaşarak aşağıya yöneldi. Gelecek haftalar için takip ettiğimiz bant aralığında bir değişiklik yok. 1980 dolar destek, 2080 direnç seviyemiz.

ARALIK AYINDA SON KEZ DİP YAPACAK 

Altın tarafında çok geniş bir bant aralığını takip edeceğiz. Bu yükselişler devam ediyor ancak aralık ayında son bir kez alım fırsatı vermeden yeni zirveleri görmeyecektir. Çünkü çok hızlı yükseldi ve teknik bir düzeltme yapmak zorunda. Bu düzeltmelerin olması için kademeli olarak 2000 doların altına dönülecektir. Şu anda altın almak için fırsat beklerken Euro tarafında durmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum.

2024 YILINDA EN ÇOK ALTIN KAZANDIRACAK

Altın yeni yılda en yüksek getiriyi sağlayan yatırım aracı olacak. Orta ve uzun vadede çok büyük bir yükseliş yaşanacak çünkü tüm küresel finans kuruluşları altın için 2024 yılında 2350 dolarlık bir ons fiyatlaması bekliyor. Türkiye'de dolar/TL paritesinde yaşanacak yukarı yönlü hareketleri de düşünürsek, gram altın tarafında hiç beklenmeyen rekorlar yaşanabilir.

Ons altında Aralık ayında bir gerileme bekliyor musun? sorusuna yanıtım evet. 1980 dolar seviyesine kadar geri çekilebilir ama bu düşüşler çok kalıcı olmayacaktır.

BU KARAR ALTININ KADERİNİ BELİRLEYECEK

Yaşanacak düşüşleri ve kar satışlarını, önemli bir alım fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor. Aralık ayı oldukça yoğun bir dönem olacak. Yılın kapanışında küresel piyasalardaki pozisyonlar önemli olacak. ABD Merkez Bankası'nın faiz hamleleri belirleyici olacak, gram ve çeyrek altın tarafı için dolar/TL paritesinde yaşanacaklar önemli olacaktır.

UCUZA ALTIN İÇİN SON FIRSATINIZ OLABİLİR! HAZIRLIĞA BAŞLAYIN

2024 yılında bir daha 2000 doların altının görüleceğini düşünmüyorum. Yaşanacak kar satışlarıyla birlikte özellikle gelecek haftanın başlangıcında altın tarafında sert düşüşler görülebilir. Burası yatırımcıya çok cazip bir fırsat sunacaktır çünkü 2023 yılının dip fiyattan alım yapmak için son fırsatı olacak. Hazırlığa başlayarak bir an önce pozisyon almanız belirleyici olacaktır. Pazartesi gününü son fırsat olarak görmek ve yapılacak hamleyi netleştirmekte yarar var.''

ALTIN FİYATLARI REKOR SEVİYEYE YÜKSELDİ

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası sıkılaşmasında sona geldiği ve gelecek yıl faiz indirimine başlayabileceğine dair beklentilerin güçlenmesiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Altının ons fiyatı 2.075,41 dolarla rekor seviyeye yükselmesi sonrası TSİ 22.50 itibarıyla 2.067,41 dolardan işlem gördü.

Merkez Bankası'ndan dikkat çeken açıklama: Kirada yüzde 25 zam sınırı ne zaman kalkıyor? Merkez Bankası'ndan dikkat çeken açıklama: Kirada yüzde 25 zam sınırı ne zaman kalkıyor?

Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü açıklamalarının ardından Fed'in para politikası sıkılaşmasını tamamladığına dair beklentilerin artmasıyla altın fiyatlarındaki yükseliş hız kazandı.

Powell, Atlanta’daki Spelman College’da yaptığı konuşmada, yetersiz ve aşırı sıkılaşma riskleri daha dengeli hale gelirken Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) dikkatli bir şekilde ilerlediğini yineledi.

Attıkları güçlü adımların politika faizini oldukça kısıtlayıcı bir bölgeye taşıdığını belirten Powell, "Yeterince kısıtlayıcı bir duruşa ulaştığımız sonucuna güvenle varmak veya politikanın ne zaman gevşeyebileceğine dair yorum yapmak için erken olacaktır. Gerekmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırmaya hazırız." dedi.

Analistler, piyasaların Powell'ın faiz oranlarının oldukça kısıtlayıcı bir bölgede olduğuna ilişkin yorumlarına odaklandığını, para politikasının gevşetilmesi konusunda konuşmak için erken olduğu yönündeki uyarısının göz ardı edildiğini belirtti.