Son iki haftadır Türkiye genelinde meydana gelen irili ufaklı depremler endişe yaratırken, bir sarsıntı da İç Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi. Konya merkezli gerçekleşen deprem, Ankara başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi.
Yaşanan bu sarsıntının ardından gözler bir kez daha Ankara’daki fay hatlarına ve bölgenin deprem riski durumuna çevrildi. Türkiye’deki aktif fay hatları ve geçtikleri bölgeler, AFAD ve MTA tarafından güncel olarak kamuoyuyla paylaşılıyor. Peki, Ankara fay hattı üzerinde mi? Deprem bölgesi mi? İşte merak edilen detaylar ve güncel veriler...
ANKARA’DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
AFAD’ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Ankara 3. derece riskli deprem bölgesinde yer almaktadır.
3. derece riskli iller şu şekilde: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
2025 MTA DİRİ FAY HARİTASI
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanan Diri Fay Haritası ve çevrim içi yer bilimleri portalı, Türkiye’nin tektonik yapısını detaylı şekilde gözler önüne seriyor. Bu platform sayesinde, ülke genelindeki diri fay hatları ve jeolojik hareketler anlık olarak dijital ortamda takip edilebiliyor.
Tüm diri fay verileri, sayısal ortama aktarılarak detaylı görseller ve belgelerle destekleniyor. Ortaya çıkan bu haritalar, başta kamu kurumları, üniversiteler ve araştırma merkezleri olmak üzere birçok kurum tarafından deprem araştırmalarında temel kaynak olarak kullanılıyor. MTA’nın bu çalışması, Türkiye’nin deprem riskine dair daha kapsamlı ve bilimsel analizler yapılmasına olanak sağlıyor.
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Yaşadığı bölgenin fay hattı üzerinde olup olmadığını merak eden vatandaşlar, bu bilgiyi e-Devlet üzerinden kolayca öğrenebilir. AFAD tarafından hazırlanan fay hattı haritası, e-Devlet sistemi üzerinden erişime açık durumdadır. Sorgulama işlemi, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapılarak gerçekleştirilmektedir. Bu hizmet sayesinde, oturduğunuz evin ya da bulunduğunuz bölgenin deprem riski hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.