TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Staj ve çıraklıkta son gelişmeler... Meclis'e damga vurdu! Staj ve çıraklıkta son gelişmeler... Meclis'e damga vurdu!

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.

Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği de bölgelerinde birçok yetkiliyle görüşerek yaşadıkları mağduriyetin çözülmesini istiyor. Sahada da aktif olarak çalışan Antalya Staj Ve Çıraklık Mağdurları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Uzun ile yaşadıkları mağduriyeti konuştuk.

Çıraklık okunu mezunu olduğunu belirten Uzun, 1995 yılında başlayan çalışma hayatınında emeklerinin karşılığını alamadığını şu sözlerle anlattı: 

KİT-DER'den kritik ziyaret! Özgür Özel'den söz aldılar KİT-DER'den kritik ziyaret! Özgür Özel'den söz aldılar

1995 yılında matbaada çalıştım aslında fiilen çalıştığım için normal SGK girişim yapılması gerekirken kalfalık belgesi almak için zorunlu olarak haftada 1 gün gitmem gereken çıraklık okulundan bana SGK yapıldığı söylendi. Hatta şanslısın genç yaşta SGK girişin yapıldı erken emekli olacaksın diye çıraklık okulu yöneticilerinden/devletimizin okul yönetiminden bilgilendirildim. Çıraklık okuluna zorunlu yönlendirilmesem zaten fiilen çalıştığım için kendi iş yerim normal SGK girişimi de yapmak zorundaydı.

Uzun yıllar çıraklık SGK başlangıcım e-Devlet sistemi üzerinden ssk başlangıcı olarak göründüğü için kendimi normal ssk girişi yapılan insanlar gibi gördüm.

Tüm yaşıtlarım şimdi emekli oluyor ben ise zorunlu çıraklık okuluna gönderildiğim için olamıyorum. O dönemde bana yapılan sigorta girişinin geçersiz olduğunu bilemezdim. E-devlet kullanmaya başlayınca öğrendim.Ben yıllarca sigortam başladı sanıyordum. 

Çalıştığım işin ne kadar zor olduğunu ben biliyorum, hakkımı istiyorum. Çok kısa süre sonra çıkması beklenen Torba Yasa'da olmamız gerektiğini kesinlikle düşünüyorum.

Ülkemizin en büyük sorunu olan ara eleman sorununun çözümü biziz. Meslek lisesi ve çıraklık sorunu düzelmedikçe hiç kimse çocuklarını mesleki eğitime yönlendirmez. Devlet büyüklerimizin bizi görmelerini ve bu mağduriyeti gidermelerini istiyorum.