Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı gibi etkenler gerekçe gösterilerek yılbaşında asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılmıştı. Ancak yapılan zammın ardında he rşey iki katına çıkmaya başladı. Vatandaşlar rahat bir nefes alayım derken fahiş fiyatları belini büktü. He rgeçen gün artış gösteren zamların sonu nereye kadar gidecek derken asgari ücret ile ilgili yeni bir haber geldi. 

Vatandaşlar asgari ücrete yapılacak ara zammı konuşmaya başladı. Yüzde 10'luk zamma göre net asgari ücret 4678,3 lira (brüt 5505,4 lira), yüzde 20'lik zamma göre de 5103,6 lira (brüt 6004,8 lira)olacak. Yeni asgari ücretle birlikte Vedat Bilgin'e birçok ödeme kalemi yeniden belirlenecek, en düşük aylık ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı da artacak.

Mart ayında kartlı ödemelerde büyük artış! 1,2 trilyon liraya yaklaştı Mart ayında kartlı ödemelerde büyük artış! 1,2 trilyon liraya yaklaştı

Temmuz ayında asgari ücretin artışı akdirde kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak. İşten ayrılanlar için hesaplamada yeni asgari ücretin brüt rakamı geçerli olacak. Asgari ücret bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor, işveren bu ücretin altında ödeme yapamıyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Çalışanın gıda, giyim, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için alınan en düşük miktara asgari ücret denir. Hayat pahalılığı, enflasyon, refah payı gibi etkenler gözönünde bulundurularak hükümet tarafından her yıl  asgari ücret miktarı belirlenir. Asgari ücret zammı Ocak ayında yüzde 50,5 artışla brüt 5004 lira (net 4253 lira) olmuştu. Geçen hafta ise asgari ücrete ara zam çalışmları hız kazanmıştı. Rakamlar henüz net olmamakla birlikte beklenti yüzde 10 ila 20 aralığında olacağı yönünde. Temmuz ayında yüzde 20 artışa gidilmesi durumunda asgari ücret brüt 6004 lira olacak.