Mevsimlerin değişmesiyle beraber artan sıcaklıklara uyum sağlamakta zorlanıyoruz. Sıcaklar sebebiyle vücudumuz bolca su kaybediyor. Yanlış beslenme ve sıcaklara çok fazla maruz kalma sebebiyle de sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Tüm bunların yanında kronik rahatsızlıklara sahip olan kişiler çok daha fazla zorlanıyor.

Peki bu sıcak havalarda neler yapılması, nelere dikkat edilmesi gerekir?

Aşırı Sıcaklarda Yapılması Gerekenler

Aşırı sıcaklarda yapılması gerekenler son günlerde sıcaklığın artmasıyla birlikte merak konusu haline geldi. Termometrelerimizin bile zorlandığı bu aşırı sıcak günlerde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Beslenmemizden giyimimize kadar her şekilde kendimizi korumalıyız. Peki bu sıcaklarda neler yapılabilir?

1.     Sıcak havaya çok fazla maruz kalınmamalı.

2.     Su tüketimimiz ne çok fazla ne çok az olmalı.

3.     Sigara ve alkol tüketimine dikkat edilmeli.

4.     Beslenme alışkanlıklarımıza dikkat edilmeli ve sıcak besinlerden kaçınılmalı.

5.     Güneş yanıklarına ve güneş çarpmasına maruz kalmamak için koruyucu kıyafet veya aksesuarlar kullanılmalı.

6.     Güneşten çok fazla etkilenilmiş ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek destek alınmalı.

7.     Hareketsiz kalmak kadar çok hareketli olmamaya da çalışılmalı.

8.     Kişisel hijyenimize dikkat edilmeli.

9.     Klima kullanımına dikkat edilmeli.

10.  Gıda zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı.

Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler

Aşırı sıcakların bizi zorladığı bu günlerde dikkat etmediğimiz takdirde sıcaklar bizi çok daha ciddi sorunlara hatta ölüme kadar götürebilir. Özellikle de küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığa sebep olanlar çok daha dikkatli olmalıdır.

Güneşten korunmak bu aşırı sıcak günlerde bir numaralı kuraldır. Fazla güneşte kalmak güneş çarpmalarına, güneş yanıklarına sebep olduğu gibi yaşı ilermiş kişilerde kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Güneşli havalarda mutlaka hafif havadar giysiler, şapkalar ve koruyucu güneş kremleri kullanılmalıdır.

Sıvı tüketimine önem verilmeli ve susuz kalınmamalıdır. Çok fazla su tüketiminden de kaçınılmalıdır. Su içmeyi unutanlar kendilerine hatırlatıcılar ayarlayarak önlem alabilirler.

Kronik rahatsızlığa sahip kişiler rahatsızlandıklarında kendileri çözüm üretmek yerine uzman tavsiyelerine uymalı, bir uzamandan veya sağlık kuruluşundan destek almalıdır.

Aşırı sıcak bu havalarda yediğimiz besinler kadar besinlerin çabuk tüketilmesine de özen göstermeliyiz. Sıcak havalarda besinler çok daha kolay bozulabilir olduklarından kontrol edilmeden besilerin tüketilmemesi gerekmektedir.

Aşırı Sıcaklarda Uzak Durulması Gereken Besinler

Sıcak havalarda nem oranının artmasıyla birlikte vücut ısımızda artar. Bu sebeple tükettiğimiz besinlerin birçoğu bize iyi gelmekle beraber birçoğu sağlığımızı kötü yönde etkileyebilir. Bu sebeple özellikle kronik hastalığa sahip kişilerin beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

1.     Gazlı içecekler ve kafein barındıran içeceklerden uzak durulmalı

Sıcak havalarda vücudumuz bolca sıvı kaybeder ve bu sebeple de bolca sıvıya ihtiyaç duyar. Birçoğumuzun yaptığı hata ise vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı çay, kahve çeşitleri ve gazlı içeceklerle gidermeye çalışmasıdır. Bu tarz içecekleri tüketmek bizim sıvı ihtiyacımızı karşılamamakla beraber sıvı tüketimimizi azaltmaktadır. Aşırı sıcaklarda bizi dinç tutacak ve sıvı ihtiyacımızı karşılayacak en iyi içecekler su ve sodadır.

2.     Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı

Yağlı yiyecekler genel olarak da kaçınılması gereken besinler olmakla beraber sıcak havalarda tamamen uzak durulmasında fayda var. Sıcak havalarda vücudumuz sıcaklara adapte olmakta zorlandığı için baş ağrısı, tansiyon, halsizlik ve kalp problemlerine sebep oluyor. Yağlı yiyecekler de sindirim sistemini zorlayan besinler olduğu için bu hastalıkları çok daha fazla tetikleyerek ciddi sağlık problemleri yaşanmasına sebebiyet verebiliyor. Yağlı besinler yerine yağ oranı az olan süt besinleri tercih edilebilir.

3.     Çok tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı

Sıcak havalarda yoğun ter kaybıyla beraber vücudumuz bolca su kaybediyor ve bu bol su ihtiyacına sebep oluyor. Tuz ve şekerli gıdalar vücudumuzdaki az olan su oranını daha da azaltmakla beraber kan şekerinin birden yükselmesine de sebep oluyor. Şekerli veya tuzlu gıdalar yerine meyve tüketilebilir.

4.     Hızlıca bozulabilir yiyeceklerden uzak durulmalı

Sıcaklar sebebiyle yemeklerimiz normalden çok daha hızlı bir sürede bozulabilirler. Bu be yiyecekleri en kısa sürede tüketmek veya kontrol etmeden yememek gerekir. Kırmızı et başta olmakla beraber hayvansal gıdalar sıcak havalarda çok çabuk bozulabilir. Bu gıdalar yerine çabuk tüketilebilen taze balıklar alternatif olabilir.

5.     Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı

Çok lezzetli ve sofralarımızın vaz geçilmezi olan baharatlı yiyecekler bu sıcak havalarda su kaybını arttırıp bağırsak problemlerine ve sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Baharatlı yemekler yerine sulu besinler veya su oranı fazla olan besinler tercih edilebilir.

6.     Alkol kullanımından uzak durulmalı

Alkol kullanımı özellikle sıcak havalarda bolca idrara çıkılmasına ve bu da su oranının hızla kaybedilmesine sebep olur.

7.     Çok soğuk veya buzlu içeceklerden uzak durulmalıdır

Sıcak havalarda ferahlamak için soğuk içeceklere veya buzlu içeceklere ilk olarak yöneliriz ancak bu ilk anda bir ferahlama gibi gelse de çok yanlıştır. Vücut ısımız sıcak olduğundan birden buzlu veya çok soğuk içecekleri tükettiğimizde vücudumuz dengeyi sağlamak için daha fazla efor sarf eder ve bu da bünyemizi yorar. Bunun yerine çok soğuk olmayan veya sık aralıklarla gittikçe daha soğuk olan içecekler tüketmemiz sağlığımız için çok daha faydalı olacaktır.

Aşırı Sıcaklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

1.     Sıcak çarpmasına dikkat edilmelidir

Aşırı sıcaklar sebebiyle en çok karşılaşılan ve dikkat edilmesi gereken durum fazla sıcakta kalmak. Sıcak çarpması çok ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermekle beraber komaya da neden olabilmektedir. Sıcak çarpması belirtileri arasında yüksek ateşlenme, terleyememe, baş dönmesi, nabız hızlanması, halsizlik, kusma ve halüsinasyon gibi belirtiler vardır. Özellikle çocuk ve kronik rahatsızlıklara sahip olan kişiler başta olmakla beraber bu sıcak havalarda herkesin sıcak çarpmasına çok dikkat etmesi gerekmektedir.  

2.     Klima kullanımına dikkat edilmelidir

Sıcaklarda neredeyse her evin vaz geçilmezi olan klimalar kontrollü kullanılmadığı sürece ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Klimanın direkt temas ettiği soğuk hava zatürre başta olmak üzere tutulmalara da sebep olmaktadır. Özellikle terlemiş bir şekilde yoğun soğuğa birden maruz kalmak kalp krizi geçirilmesine sebep olabilir. Filtresi temizlenmeyen klimalar solunum rahatsızlığını tetikleyip baş ağrısına sebep olmaktadır.

İlaç kullanırken dikkat! Uzman isim uyardı: Doğru bildiğimiz yanlışlar neler? İlaç kullanırken dikkat! Uzman isim uyardı: Doğru bildiğimiz yanlışlar neler?

3.     Çok az veya çok fazla su tüketiminden kaçının

Sıvı tüketimine en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu sıcak havalarda içtiğimiz suyun oranına da dikkat etmeliyiz. Çok az su içmek böbrek hastalıklarına sebep olup gün içerisinde yorgunluk, ağız kokusu, baş ağrısı vb. sebep olmakla beraber çok fazla su tüketimi de böbreklere zarar verir. Çok fazla su tüketimi vücudun tuz oranını da bozarak ritim bozukluğuna sebep olur.

4.     Şapka ve güneş kremi kullanılmalı

Gün içerisinde dışarıya çıkılması gereken durumlarda mutlaka şapka, gözlük, güneş kremi gibi koruyucular kullanılmalıdır. Koruyucular sıcak havalarda hem cilt yanmalarına hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmamıza yardımcı olurlar.