Atama bekleyen öğretmenler her platformda seslerini duyurmaya devam ediyor. Mülakatsız 100 Bin Öğretmen ataması talep etmek için Ulus Meydanı'nda bir araya gelen öğretmenler, basın açıklaması düzenledi. Eğitim Gücü Sen Sendikasının desteğiyle Türkiye'nin her yerinden öğretmenler ve vatandaşların katılımıyla Ulus'ta etkinlik düzenledi.

Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz? Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz?

Basın açıklamasıyla eş zamanlı devam eden sosyal medya etkinliği de ülke gündeminde yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 Genel seçimler öncesinde verdiği "kamuya işe alımlarda mülakatı kaldıracağız" sözüne dikkat çeken öğretmenler mülakatın kaldırılmasını istiyor. Öğretmen ihtiyacının atama yoluyla giderilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Önlüğüyle eylem alanına gelen bir öğretmen, “Bugün buradayız, bütün öğretmenler atanmak için bekliyoruz. Çok uzun süredir çalıştık çabaladık ama elimize geçen hiçbir şey yok. Şu önlüklerimiz şu an çürümüş durumda. Gerçekten bu zamana kadar verdiğimiz emeklerin karşılığını artık almak istiyoruz. Lütfen diyoruz, mülakatsız 100 bin atama istiyoruz. Hepimiz buradayız, bütün milletimizden desteklerini bekliyoruz.” dedi.

Erzincan’dan eyleme katılmak için gelen ücretli öğretmen ise şunları aktardı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, genel seçim öncesinde kamuda mülakatın kalkacağını söyledi. Aynı zamanda seçim öncesi AK Parti’nin reklam filmine baktığımız zaman bir sınıf dolusu öğrenci ve ders anlatan öğretmen, üstünde de mülakatın kaldırılacağını deklare ediliğini görebiliriz. Aynı zamanda dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bundan sonra öğretmen atamalarında mülakat olmayacağını ve bir hafta gibi kısa bir süre içinde öğretmenlerin atanacağını söyledi. Ancak bugün geldiğimiz noktada mülakat kalkmadı. Bizim sınava girmemizin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hâlâ bir atama takvimi gelmiş değil. Biz mağduruz. Bu kış günü, bu soğukta ülkenin dört bir yanından çıktık, geldik. Ben Erzincan’dan geldim; Van’dan gelen var, Ağrı’dan gelen var, Tekirdağ’dan gelen var. Biz burada hakkımızı istiyoruz, atama takvimini istiyoruz ve kesinlikle mülakatsız bir şekilde istiyoruz. Çünkü Sayın Talip Geylan’ın da söylediği gibi ‘Mülakat, adaletin katilidir ve adaletin olmadığı yerde mülakat vardır.’

Geçen sene 0,06 ile kaçırdım, yuvarlama usulüyle oldu mülakat. Sayın Bakan, ‘Mülakat yüzde 100 etkiliydi, ben yüzde 50 etkili yağacağım’ diyor ancak aslında iş öyle değil. Mülakat tamamen formaliteydi geçen sene, birkaç yıldır böyle. Ancak Sayın Yusuf Tekin’in söylediği sistemde, mülakat yüzde 100 etkili olacak ve bizim KPSS puanlarımızın hiçbir önemi kalmayacak. Biz emek verdik, yıllarca çalıştık. KPSS sınavına giren öğretmen sayısı 600 bin, verecekleri atama ortalama 40 bin civarı. Bunu matematiğe döktüğünüz zaman sınava giren her 10 öğretmenden 1 kişi bile atanamıyor. Hal böyleyken bir de üstüne ‘Mülakat gibi mülakat yapacağım’ denmesi, bizi gerçekten çok tedirgin ediyor. Biz hayallerimizden, hayatlarımızdan feragat ettik. Ben 30 yaşındayım. Burada 33 yaşında, 40 yaşında öğretmen var hâlâ atama bekliyorlar. Bu insanlar yıllarını vermiş, KPSS’de bir başarı elde etmiş, atanmayı bekliyorlar, yuva kurmak istiyorlar herkesin bir derdi var. Hakkımızı istiyoruz. Ben şu anda ücretli öğretmenlik yapıyorum. 14 saat derse giriyorum, alacağım para ayda 7 bin 500 TL, sigorta yarım. İlk defa ücretli öğretmenlik yapmak zorunda kaldım. Eğer devletimizin öğretmen ihtiyacı varsa bunu ücretli öğretmenle değil; KPSS ile, liyakatle, atama yaparak karşılaması gerekiyor.”