Avustralya'nın doğusundaki Yeni Güney Galler eyaletinde yağmur yağmaya devam ederken yarım milyon kişi tahliyeyle karşı karşıya kaldı.

Eyalet Başbakanı Dominic Perrottet, eyalet genelinde yaklaşık 500.000 kişinin tahliye uyarılarına veya emirlerine tabi olduğunu ve 200.000 kişiye şimdiden evlerini terk etmesinin söylendiğini söyledi.

Perrottet bir sabah düzenlediği basın toplantısında, "İnsanlar bugün eyaletimizin çoğunu su altında görmek için uyanıyorlar," dedi ve "burada daha iyi olmadan önce işler daha da kötüleşecek" diye uyardı.

Devlet Acil Servisi (SES) Perşembe sabahı, 56'sı Greater Sydney Bölgesi'nde olmak üzere 219 sel kurtarma operasyonu da dahil olmak üzere son 24 saat içinde 3.100'den fazla yardım talebine yanıt verdiğini söyledi.

Batı Sidney'de birkaç nehir boyunca büyük sel bekleniyordu ve düzinelerce banliyö yüksek alarma geçti.

Bu arada komşu Queensland'de, Başbakan Annastacia Palaszczuk, eyaletin güney doğusundaki koşulların önümüzdeki 24 ila 48 saat boyunca istikrarsız kalacağını söyledi.

Palaszczuk, "Bunlar benzeri görülmemiş zamanlar" dedi. "Aslında tüm hayatım boyunca Brisbane'de yaşadım ve bir anda üzerimize atılan böyle fırtınalar ve sel görmedim."

PKK/YPG, Suriye'de muhalif Kürtlerin ofisini yaktı PKK/YPG, Suriye'de muhalif Kürtlerin ofisini yaktı

Avustralya'nın doğu kıyısını etkileyen tarihi selde hayatını kaybedenlerin sayısı Çarşamba günü en az 13'e yükseldi. Yerel yetkililer, Queensland'de en az dokuz, Yeni Güney Galler'de beş kişinin öldüğünü söyledi.

Aşırı hava, yavaş hareket eden bir alçak basınç sistemi tarafından tetiklendi.

Avustralya özellikle iklim değişikliğinden etkileniyor. Ocak ayının ortasında, ülkenin büyük bir kısmı hala acımasız bir sıcak hava dalgası altında bunaltıcıydı ve ülkenin batısında sıcaklıklar 50 santigrat derecenin üzerine çıktı.

Bu haber ANews'dan alınmıştır.

Bunlara da göz atabilirsiniz!