Bağ-Kur mağdurları, emeklilik için gerekli şartları yerine getirmelerine rağmen, tescil ve ihya işlemlerinde yaşanan aksaklıklar yüzünden mağdur oluyor. Bağ-Kur mağdurları, geçmişteki çalışmalarının kayıt altına alınmaması sebebiyle emekli olamıyor ve hak kaybına uğruyor. Bu durum, emeklilik sistemindeki eşitlik ve adalet ilkelerine ters düşüyor. Ayrıca, Bağ-Kur'luların ekonomik ve sosyal sorunlarını da büyütüyor. Bağ-Kur mağdurları, bu haksızlığa bir an önce çözüm bulunmasını ve hak ettikleri emekliliği alabilmeleri için yasal düzenleme yapılmasını istiyor.

Bağ-Kur prim gün sayısı ne zaman düşecek?

Bağ-Kur mağdurları, 2000 yılından önce sigortalı olanların haklarının iade edilmesini ve Bağ-Kur'a kaydolma fırsatı verilmesini talep ediyor. Ayrıca prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyor. Sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışan Bağ-Kur mağdurları, Torba Yasa'ya da dahil olmak istiyor ve emeklilik sisteminde adalet arıyor. Bağ-Kur'luların emeklilik için gerekli prim gün sayısının 7200'e indirilmesi için çabaladıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kendilerine verilen görevleri yerine getirdiklerini söyledi. Vedat Işıkhan, bu sayede Bağ-Kur'luların 5 yıl daha erken emekli olabileceklerini ifade ederek, bütçe kurallarına uygun bir şekilde bu hedeflerine ulaşacaklarını kaydetti. Ancak düzenlemeye ilişkin kesin bir tarih vermedi.

Bağ-Kur tescil mağdurları için önerge verildi!

Öte yandan Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Bağ-Kur madruları için yeni bir adım attı. 9 Ekim 2023 tarihinde Bağ-Kur mağdurları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a yazılı soru önergesi veren Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ilettiği önergede şu ifadelere yer vermiştir:

Tarafıma iletilen mesajda; "Ben Cengiz Duru öncesi vergi ve oda kaydım olduğu halde Bağkur'un resen kayıt altına alması gerekirken Bağkur tescilim kayıt altına alınmamıştır ve 04.10.2000 tarihinde bir gece yarısı kararnamesiyle kanun hükmünde genelge çıkartılarak bağkur tescilimiz bizlere haber verilmeden silinmiştir. 04.10.2000 tarihindeki genelge çıktığında tarafıma hiçbir tebligat ve bildirim yollamadan Bağkur tescil kaydım silinmiştir ve takdir edersiniz ki 2000 yılında sosyal medya ve basın bu kadar ulaşılabilir değildi. Dolayısıyla 04.10.2000 tarihindeki çıkan kanun hükmündeki kararnameden haberimiz olmadı, daha sonra 2003 yılında ve 2008 yılında Bağkur tescil için af çıkmış olsa da bizleri 1999 öncesi haklara tabi tutmamıştır. 2003 ve 2008 yılındaki çıkan Bağkur tescil affi, bizler 1999 öncesi hakkımız olan vergi veya oda kayıt tarihlerimizin Bağ-Kur giriş kaydı olmasını talep ediyoruz. Bağkur tescil mağdurları olarak, Bağkur tescil affinin çıkmasını istiyoruz." ifadeleri yer almaktadır.

Bu bağlamda;
1) Tarafıma iletilen iddialar doğru mudur?
2) Eğer bu iddialar doğruysa Cengiz Duru isimli yurttaşın ve benzer mağduriyet yaşayan yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla bakanlığınızın yapmış olduğunuz çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

Netflix Türkiye, bünyesinde 13 binden fazla çalışan istihdam ediyor Netflix Türkiye, bünyesinde 13 binden fazla çalışan istihdam ediyor

Diğer yandan Milletvekili Gergerlioğlu'nun Vedat Işıkhan'a ilettiği bu önergenin cevaplanma süresi halen devam ediyor.

"Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Sorulan sorular arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi verdiği Bağ-Kur prim günlerini 7,200 güne düşürme sözü de vardı.

Bakan Işıkhan, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Bu konuda tabi biz talimatlarımızı aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın her sözü bizim için talimattır. 7 bin 200 güne düşürülmesi bizim için önemli sözlerden bir tanesi. Bu konuda biz çalışmalarımıza başladık. Burada 5 yıl kazanıyor aslında. 9 bin yerine 7 bin 200 ödeyerek BAĞ-KUR'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz. Bu da inşallah bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz. Bu konuda temel değişkenlerimiz, standartlarımız olacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok acele etmemizi gerektiren bir durum da söz konusu değil. Çünkü 5 yıllık süre boyunca biz bu seçim vaatlerini yerine getirmekle mükellefiz. Biz bütçemiz doğrultusunda inşallah bütçemizdeki bu iyileşmeler arttıkça biz de bu sözleri vaatleri vatandaşlarımızın lehine çalışanlarımızın lehine olabilecek tüm uygulamaları da hayata geçirmek için çalışacağız. "