Emeklilikte sistemiyle ilgili köklü değişiklikler yapılacaktır. 99 sonrası sigortalı olacaklar için kademeli emeklilik kapısı açılacaktır. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, "2000 ya da 2001 yılında işe girmiş vatandaşlar için bir yıl şartı getirilebilir ya da prim kriteri getirilebilir. 

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, şu ifadeler yer verdi;

"Benim bu konuda bir yazım oldu, gündeme geldi. Ben bu yazıyı AK Parti seçim beyannamesi açıldıktan sonra kaleme aldım. Beyannamede özellikle dezavantajlı kesimlere, ev kadınlarına, engellilere, yaşlılara, çocuklara ve gençlere yönelik vaatler zinciri de vardı. Bunlarda biri de ev kadınlarının isteği bağlı sigortada prim desteği ve para desteğiydi. 

Buradan yola çıkarak kadınların çocuk sayısına göre daha erken emekli olmasını sağlayacak esnek yaş şartının geleceği de vardı orada. Yaş şartının esnetilmesi ya da bir kademe getirilmesi aslında emeklilik sisteminin yenilenmesi anlamına geliyor.

Önümüzdeki dönemde bir emeklilik reformu gelecek gibi görünüyor. Ben fikrimi beyanname üzerinden yazdım.

Neticede EYT'lilerin sorunu çözüldü. Birçok vatandaşımız bayramdan önce maaşlarını aldı. Burada EYT'yi kaçıranlardan bahsediyoruz. 

Şu anda işe girmiş genç arkadaşlar açısından bakıldığı zaman kademe devam ediyor ve emeklilik yaşı 65'e çıkıyor. EYT'yi kaçıranlar için bir kriter getirilebilir. Bu; belli bir süre çalışmış olmak ya da belli bir süre prim ödemiş olmak gerekir. 

Mesela EYT'de erkekler için 25 yıl bekleme süresi var. Burada sigorta 25 yıllın geçmesi lazım.

Kadınlar için bekleme süresi 20 yıl. Bağ-Kur'da böyle bir durum söz konusu. 200* ya da 2001 yılında ilşe girmiş vatandaşlar için her yıl şartı getirilebilir ya da prim kriteri getirebilir İşte bunlara bakılarak yaş şartı esnetilebilir. 

İSİG Meclisi: Her gün en az 5 işçi hayatını kaybetti İSİG Meclisi: Her gün en az 5 işçi hayatını kaybetti

Ben yaş şartının tamamen kalkacağını düşünüyorum. Burada bir kademeli indirim söz konusu olabilir. 

BAĞ-KUR ve SSK arasındaki farkın giderilmesi söz konusu. Bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'de dile getirdi. Burada 9 bin gün çalışma var. Öte yandan 5 bin küsür ile EYT'den emekli olmak var. 

Yani EYT'li olup BAĞ-KUR olanlar 9 bini günü tamamlamak zorunda. Burada kriter 2008 sonrası için konuşuluyor. İşte bunun gibi değişiklikler reform şeklinde yapılırsa emeklilik sistemimizi biraz daha anlaşılır daha uygulanabilir hala gelir. "