Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bartın Amasra'da 42 madencinin can verdiği maden kazasıyla ilgili "Madende bir patlama olmadan saat 11.00 civarında fan bozulmuş. Sonra değerlerde farklılaşma oluşuyor. İşletmenin i durdurması lazımdı" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığın 2023 bütçesine ilişkin sunum yaptı.

"MADENLERDEKİ KAZANIN SEBEBİ..."

Bakan Bilgin, Amasra'da 42 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasına da değindi.

"Maden kazalarının bitmesi lazım" diyen Bakan Bilgin, "Türkiye'deki iş kazaları en önemli sorunumuz. Bunun birinci sebebi şudur; bir teknoloji sorunu var. Madenlerde teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek lazım" diye konuştu.

Ocakta yaşanan kazaya ilişkin açıklama yapan Bakan Bilgin, "Madende bir patlama olmadan saat 11.00 civarında fan bozulmuş. Sonra değerlerde farklılaşma oluşuyor. İşletmenin işi durdurması lazım. Orada kusurlar yargıya intikal etmiştir. Değerlendirecektir" dedi.

"İŞ GÜVENLİĞİ SİSTEMİ DEĞİŞMELİ"

Bakan Bilgin, "2015'te madeni kapatmışız. Her yıl ceza kesmişiz. Biz bu madenin sorunlu olduğunu raporlarımızda ortaya koymuşuz" diye konuştu.

Vedat bilgin madenlerde iş güvenliği sistemini değiştirecek bir teklif hazırladıklarını açıkladı:

FETÖ'cü eski emniyet müdürü evindeki gizli geçitten kaçarken yakalandı! FETÖ'cü eski emniyet müdürü evindeki gizli geçitten kaçarken yakalandı!

"Bütün işletmeler özel bir kuruluştan iş sağlığı güvenliği hizmeti satın alıyor. Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. Patronun işletmenin ödediği iş güvenliği iş sağlığı müessesi işleyebilir mi? Bunun pratik faydası olmadığı ortada. Bir kanun teklifi hazırlayacağım değiştirilmesini öneriyorum."