Bakan Bilgin, staj mağduru ifadesinin kullanılmaması gerektiğine ve bu ifadenin  yanlış olduğunu söyledi. Ayrıca primlerin yatırılmadan emekli olunamayacağını vurgulayarak, stajın bir eğitim olduğunu ve doğru kavramların kullanılması gerektiğini söyledi. 

Bilgin'in açıklamalarının ardından MEK TV canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müşaviri Onur Önal, yapılan açıklamalara sert tepki gösterdi. 

"Eyvah stajlık yasası çıkmayacak mı?" diyenlerin dikkatine

Haftalardır 2. torba yasa ile staj mağduriyetinin çözüleceğini ve 250 bin vatandaşın da EYT düzenlemesine dahil edileceğini iddia eden Önal, kullandığı ifadelerin arkasında olduğunu belirterek, "Benim burada bir endişem yok. Bütün kardeşlerime de sesleniyorum. Staj ve çıraklık mağduriyetinin çözüleceğine dair bir endişeniz olmasın. Benim burada söylediğim ve üzüldüğüm konu, maalesef sayın Bakanın hala talebi yanlış anlamış olması. "Prim ödediler mi? Ödemişlerse emekli yapalım hemen" diyor. Senden prim isteyen yok sayın Bakan.

Benim ilk defa başlangıcımı emeklilik hizmetimden say, uzun vadeli sigorta kolu kabul et diyorlar. Sen istiyorsan prim ödenmesini, gerekirse borçlanmasını da öderler. Senden bir kuruş istedikleri yok. Senden havadan emeklilik istedikleri de yok. Sizi kim yönlendiriyorsa, yanlış yönlendiriyor haberiniz olsun. 

Benim üzgünlüğüm, sayın bakanın açıklamasından sonra "Eyvah stajlık yasası çıkmayacak mı?" diye endişelenen vatandaşlar. Ben bir hafta önce demiştim, sayın Vedat Bilgin konuşsa bile olumsuz bir şekilde, siz tasalanmayın. Sayın Cumhurbaşkanı konudan haberdar ve 2. torba yasa ile bu sorunu çözecek demiştim. Yine söylediklerimin tamamen arkasındayım.

"STAJYERLER MAĞDUR DEĞİL, KANDIRILDILAR"

Ben sayın Bilgin'in söylediklerinden endişeliyim. Söyledikleri, "Stajyerler mağdur değil" açıklamasına da katılıyorum. Keşke mağdur olsalar, mağdur bile değiller bu insanlar kandırıldılar.

Sayın Bakan lütfen SGK bürokratlarınıza sorun o zaman bu sigorta kartını niye vermişsiniz çocuklara? Bu çocuklara söyleseydiniz verilen kartların, yapılan sigortaların 'işe başlangıç tarihi' sayılmayacağını, bu çocuklar zaten gider başka bir işe girerdi. Madem bir sigorta bile yapmıyorsunuz o zaman çıkıp "Meslek lisesi memleket meselesi" diye gezinmeyeceksiniz.

Hem övüneceksiniz, hem ara eleman ülkesi olmalıyız, ara teknik elemana ihtiyacımız var diyeceksiniz, hem de var olanların hakkını vermeyeceksiniz. Türkiye'de ara eleman sıkıntı olduğu çok aşikar. Mullaka ara teknik eleman yetiştirilmesi gerektiğini bütün uzmanlar söylüyor. 

DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar

Şimdi bu teknik elemanı siz meslek lisesi ile, çıraklık ya da 2 yıllık yüksek okullar ile sağlayacaksanız. Sonra da gidip stajyer ve çırak için "Bunlara mağdur demek doğru değil" derseniz, şu anda çocuklarını teknik okullara, meslek liselerine göndermek isteyen aileleri de yolundan vazgeçirirsiniz.

"CUMHURBAŞKANIMIZ MESELEYİ BİZZAT KENDİSİ ÇÖZECEK"

Düşünün senelerce sanayide çalışacak, en ağır işleri yapacak ama 1 gün bile sigortası olmayacak. Bunu bile yapmayacaksınız, ondan sonra ara eleman lazım diyeceksiniz. Sayın Bakan, konuşmanız Türkiye'nin ara eleman teşviğine darbe vuruyor ve zarar veriyor. Konuyu, staj ve çıraklık mağduriyetini yeniden değerlendirip, o şekilde açıklamalar yapmanızı bekliyoruz. Lakin ben yine burada söylüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız konunun mağduriyetinin ve haklılığının farkında. 

Umuyorum ki ve biliyorum ki sayın Erdoğan, 2. torba yasadan önce konuyu kamuoyuna sunup, çözümünü de Meclis'ten geçirerek bu mağduriyeti ortadan kaldıracaktır. Bizim hiçbir şüphemiz yok ancak kardeşlerimiz, staj ve çıraklık mağduru yüz binlerce insan sayın Bilgin'in açıklamaları nedeniyle üzüntü duydu. 

Yapılan açıklamalar çok talihsiz açıklamalar. Sayın Bakan çok değer verdiğim bir insandır ancak doğru başka, açıklananlar başka. Sizin bu mağduriyet demediğiniz, kandırılmış çocukların da sosyal güvenlik haklarını mutlaka alacağız. Mutlaka bu 2. torba yasada çıkacaktır.