Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 81 il müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan Bayan Kooperatif Çalışma Grupları aracılığıyla 530 yeni bayan kooperatifin kurulmasını teşvik ettik.

Bayan girişimciliğinin geliştirilmesinde bayan kooperatiflerinin önemli bir potansiyel sunduğunu belirterek, bayanların hayatın her alanında daha aktif rol almalarını, hak ve fırsatlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak üzere hükümet olarak 20 yıldır çalıştıklarını anlattı.

Bayanın Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Ticaret Bakanlığı, İŞKUR, KOSGEB ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla bayan girişimciliği alanında farklı faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyleyerek Bakan Derya Yanık, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bayan kooperatiflerinin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin artırılması için Bakanlığımız koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapıyoruz.

81 il müdürlüğümüz koordinasyonunda Bayan Kooperatifleri Çalışma Grupları oluşturduk. Çalışma grupları ile 831 çalıştay, eğitim ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek 40 bin kişiye ulaştık.

380 Bayan kooperatifini ziyaret gerçekleştirdik. Şimdiye kadar 530 yeni bayan kooperatifinin kurulmasını teşvik ettik. Bu sayının daha çok artması, yeni girişimlerin hayata geçmesi için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz."

3 bin erkeğe de bayanın güçlenmesi eğitimi vermeyi hedefliyoruz

Bayanların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi'ni eylül ayında başlattıklarını hatırlatan Bakan Derya Yanık, şu bilgileri verdi:

"3 bin 500 kooperatif kurma ve ortağı olma potansiyeli olan bayana kooperatifçilik eğitimi, 1500 kooperatif ortağı olan bayana kooperatifçilik ve bayanın güçlenmesi eğitimi, kooperatif ortağı olan 3 bin erkeğe de bayanın güçlenmesi eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Bayan kooperatifçiliği kapsamında 1000 kişilik danışman havuzu oluşturmayı ve danışmanlık hizmeti eğitimleri vermeyi de planladık."

Finansal okuryazarlık seminerleriyle 697 bin kişiye ulaşıldı

Bayanların ekonomik olarak güçlenmesi ve finansal okuryazarlığının geliştirilmesi için 2017 yılından şimdiye kadar 81 ilde seminerler gerçekleştirdiklerini, seminerlerle bayanların para yönetimi, gelir, harcama, birikim, varlık, borç, tasarruf, yatırım, yatırım araçları, bireysel emeklilik sistemi gibi konularda farkındalıklarının artırılmasına çalıştıklarını, bayanların ekonomik güçlenmesine yönelik destek ve teşviklere dair bilgilendirme yapıldığını ve 196 etkinlik ile 697 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.

Türkiye'de mühendis olmak isteyen kız öğrencilerin desteklenmesi için özel sektörle iş birliğinde Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'ni başlattıklarını söyleyerek, şu bilgileri paylaştı:

"Proje, üniversitede eğitim gören kız öğrencileri için üniversite, lise öğrencileri için lise olmak üzere farklı programlardan oluşuyor. Projenin üniversite programı kapsamında şimdiye kadar toplam 710 kız öğrenciyi desteklerken, lise programı ile 125 lisede toplam 54 bin öğrenci, veli ve öğretmene ulaştık. Aralık ayında ilk fazı tamamlanan Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'nin 2022-2024 dönemi için ikinci faz çalışmalarını ocak ayında başlattık."

Zonguldak'ta sahilde kadın cesedi bulundu Zonguldak'ta sahilde kadın cesedi bulundu

İş Kulübü eğitimlerine 2 bin 131 kişi katılım sağladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bayan konukevinden hizmet alan bayanların daha nitelikli işlerde çalışmaları, ekonomik olarak kendilerine yeterli hale gelmeleri için İŞKUR ile iş birliğinde İş Kulübü eğitimleri verdiklerini söyledi.

Öz geçmiş hazırlama, mülakatlara hazırlık, iletişim becerileri gibi onların daha sonraki iş bulma süreçlerinde hayatlarını kolaylaştıracak konuları kapsayan eğitimlerden 2 bin 131 bayanın faydalandığını söyleyen Bakan Derya Yanık, 2021 yılında konukevinden hizmet alan 1655 bayanın meslek edindirme kurslarından yararlandığını, bu kurslara katılan 321 bayanın ise işe yerleştirme mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Kaynak: aa