Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışanlar 9 aylık bir program dahilinde görev alıyorlar. Bu programa katılanlar yılda 9 ay çalışabiliyor. Ardından 3 ay bekleme süresinden sonra tekrar programa katılabiliyor. Katılımcı TYP’de en fazla 24 ay görev alabiliyor. Geçici çalışma süresinden ötürü maddi güvence hissetmeyen TYP işçileri düzenli bir geçim kaynağı istiyor. 

Bu süreç içerisinde beraber çalıştıkları iş arkadaşlarından bir farkları olmadığını dile getiren TYP’li çalışanlar gerek sosyal medya gerekse diğer mecralarda kadro için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sürekli çalışma hakkı ve güvence isteyen TYP’liler MEB'e bağlı temizlik ve güvenlik işlerinde çalışıyorlar.

İŞKUR TYP İŞÇİ ALIMI: 2023 İŞKUR TYP işçi alımı yapılacak mı, ne zaman?  Temizlik ve güvenlik görevlisi alımı başvurusu nasıl yapılıyor, şartları  neler?

İşsizliğin yoğun olduğu zamanlarda işsizlerin doğrudan ya da yüklenici yoluyla belirli süre ile istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programlar ( TYP ) hem işsizler için geçici de olsa bir iş kapısı olmuşken hem de işverenler  açısından destek iş gücü oluşturmaktadır. Ancak TYP işçilerinin kadroya alınmaması ve sadece belirli bir süre boyunca çalışması işsizliğin artmasına neden olurken işçilerin maddi ve manevi olarak zor durumda kalmalarına yol açıyor. Düzenli bir iş hayatı ve gelir isteyen TYP işçileri kadro ve süreklilik düzenlemesi yapılmasını ve bu mağduriyetlerin bitirilmesini talep ediyor. 

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: Ekonomide çarkların tümüyle durduğu bir  dönemdeyiz - Son Dakika

CHP Milletvekili Ayhan Barut Meclis'e taşıdı!

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut nisan ayında, Toplum Yararına Program kapsamında çalışan personellerin hayat şartları karşısında zorlandıklarını söyledi. Çalışanların kadroya alınmasını isteyen Barut düzenleme talebini dile getirdi. TBMM'de yapmış olduğu konuşmasında TYP'liler kadro verilmesi için "Devlet kurumları bu vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Çalışma süreleri uzatılmayan bu vatandaşlarımız işsizliğin pik yaptığı böyle bir dönemde nasıl iş bulacak, ailelerini nasıl geçindirecekler? Sesimize kulak verin ve bu çalışanlarımızın mağduriyetlerini giderin; köle gibi çalıştırılan insanların iş güvencesini sağlayın ve haklarını verin." dedi. Ancak seçim öncesinde ve sonrasında TYP işçileri için kayda değer bir adım atılmadı. 

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in TYP işçilerinin kadroya geçmesi konusunda olumsuz açıklamalarda bulunmasının ardından pes etmeden yetkililere seslenmeye devam eden TYP işçileri güzünü yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a çevirdi. Bakan Vedat Işıkhan da TYP kontenjanının çalışma süresini 9 ay daha uzattıklarını ve 4 ile ek kontenjan açtıklarını açıkladı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan memur maaşlarıyla ilgili  açıklama

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"

Bakan Işıkhan'dan TYP işçilerine müjde: "TYP kontenjanının çalışma süresini 9 ay daha uzatıyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi hakkında değerlendirmelerde bulunurken TYP çalışanlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Toplum Yararına Programların (TYP), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde uygulanmasının 9 ay daha uzatıldığını anımsatan Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla vatandaşları istihdama doğrudan kazandırabilecek hizmetler sunduklarını söyledi. Bakanın açıklamalarından bir hafta sonra ise alınan kararlar Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Bakan Işıkhan, “Bildiğiniz gibi Toplum Yararına Çalışma Programları bizim için çok önemli. Hatay’a gelmişken TYP ile ilgili bir müjdeyi sizinle paylaşmak isterim. 2009 yılından itibaren birçok vatandaşımızın faydalandığı TYP, 29 Mayıs 2022 tarihinde yaptığımız düzenleme ile afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla uygulanmaktadır.

Sel ve deprem gibi afetlerin olumsuz etkilerinin giderilmesi için bu programları etkin şekilde kullanmaktayız. Ortaya çıkan felaketin ardından çok hızlı bir şekilde TYP tahsis ettik. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketlerinin yaralarını sarmak için Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerimize 29 bin 280 kişilik TYP kontenjanını tahsis ettik. Şimdi de bu basın toplantısında da bu 4 ilimize görülen ihtiyaç üzerine bölgede hızla toparlanma sürecine katkı vermek için ve kamu hizmetlerimizi aksatmadan yürütmek adına da ilave kontenjan tahsisini yapmış bulunuyoruz. Hatay’ımıza ve diğer illerimize hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

İŞKUR TYP sonuçları açıklandı mı, belli oldu mu? TYP sonuçları ne zaman,  ayın kaçında açıklanacak? İşte

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın TYP çalışma süresinin 9 ay daha uzatıldığını belirtmesinin ardından uzun süredir kadro ve süreklilik müjdesi bekleyen TYP işçilerine umut oldu. TYP işçileri kadro ve süreklilik için istikrarlı adımlar atılmasını ve geçici çalışma mağduriyetinin bitirilmesini istiyor. Çalışma süresinin uzatılması yerine kadrolu ve sürekli bir çalışma koşulları isteyen TYP işçileri Torba Yasa'dan kendileri için güzel bir düzenleme kararı alınmasını talep ediyor. 

Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da TYP işçilerine kadro ve süreklilik bulunmuyor. TYP işçilerinin mağduriyetinin tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken binlerce işçi geride kadro alınmayı bekliyor. 

TYP'de İstihdam Koşulları Nelerdir? En Önemli Sorunlar Hangileridir? - Kamu  İşçileri

TYP’YE KİMLER KATILABİLİR?

  • 18 yaşını dolduranlar
  • İşkur’a kayıtlı kayıtlı iş arayanlar
  • Emekli ya da  malul aylığı gibi bir geliri bulunmayanlar
  • Açıköğretim ve açık lise öğrencileri haricinde öğrenci olmayanlar

TYP HANGİ ALANLARDA UYGULANMAKTADIR?

  • Çevre temizliği
  • Kamusal altyapının yenilenmesi
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması
  • Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması
  • Ağaçlandırma
  • Park düzenlemeleri
  • Vadi ve dere ıslahı
  • Erozyon engelleme çalışmaları

TYP’DEN KİMLER YARARLANAMAZ

  • Girişimcilik ve mesleki eğitim hariç İşkur kurs ya da programlarına katılanlar 6 ay geçmeden TYP’ den yararlanamaz.
  • Çalışan kendinden kaynaklı nedenlerle TYP’den  ayrılırsa ancak 24 ay sonra yeniden programa başvurabilir.
  • TYP sonrası İşkur tarafından kendisine uygun bulunan 3 işte çalışmayı kabul etmeyenler, son TYP tarihinden 24 ay sonra yeniden başvuru yapabilir
  • Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz.
  • TYP’den ilişiği kesilenler  aynı TYP’ye tekrar katılamaz.