Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Medipol Üniversitesi'nde düzenlenen "Uyuşturucu Madde Sempozyumu"nda bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Tunç'un konuşmasından satır başları şu şekilde;

"Uyuşturucu ile mücadele konusunda anayasamızın 56. ve 58. maddesinde devletimize önemli görevler yüklüyoruz. Devletin özellikle gençleri ve toplumu alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alacağına yönelik anayasamızda önemli bir düzenlememiz var. Yine anayasamızın ilgili maddelerinde, devlet herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içerisinde sağlamak yükümlülüğü altında.

Trabzon'da vahşet! Yavru kediyi tekmeleyerek öldürdü! Trabzon'da vahşet! Yavru kediyi tekmeleyerek öldürdü!

2015 yılında Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesine eklenen fıkrayla uyuşturucu maddenin okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi yerlere 200 metreden yakın mesafede umuma açık yerlerde kullanılması halinde verilecek cezanın yarı oranında arttırılacağına yönelik düzenlemeleri de gerçekleştirdik. 2023 yılında yasalaştırdığımız 7. yargı paketiyle de uyuşturucu madde kullananlar hakkında tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri sürecinin daha etkin işletilebilmesini amaçladık. Bu kapsamda tedavi ve denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresini 1 yıldan 2 yıla çıkardık. Cumhuriyet savcısının erteleme süresi içinde uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için şüpheli yılda en az 2 kez ilgili kuruma sevk etmesini zorunlu hale getirdik. Denetimli serbestlik hizmetleri kanununa eklediğimiz 12/a maddesi ile de uyuşturucu madde bağımlılarına özgü iyileştirme tedbirlerini geliştirdik. Uyuşturucu madde kullanmak suçundan hükümlü olanlarla başka bir suçtan hükümlü olup uyuşturucu madde bağımlısı olduğu tespit edilenlerin Ceza İnfaz Kurumunda tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılmasını da zorunlu hale getirdik. Ayrıca tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil Ceza İnfaz Kurumlarının açılabilmesini veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için tahsis edilmesini düzenledik. Yasal düzenleme gerçekleşti. Şimdi uygulamaya yönelik hazırlıklarımız var. Buna yönelik proje çalışmaları devam ediyor. 

"CEZALAR KASTEN ÖLDÜRME SUÇUYLA NEREDEYSE EŞİTLENDİ"

Meclisimiz 2014 yılında ithal, imar, ihraç suçu 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyordu. Bu suç 20 yıldan 30 yıla kadar çıkarıldı. Cezalar kasten öldürme suçuyla neredeyse eşitlendi. Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçunun 5 yıldan 15 yıla kadardı. 10 yıldan 20 yıla kadar yükseltildi. Uyuşturucu maddenin çocuğa verilmesi veya satılması, bu suçun 3 veya daha fazla kişi tarafından örgütlü şekilde işlenmesi durumunda da cezayı arttırıcı nitelikli hal olarak kabul edildi. 

2017 yılında yapılan düzenlemeler ile uyuşturucu madde suçlarında para cezalarının alt sınırlarını yükselttik. Suçla etkin mücadele amacıyla, teknik araçlarla izleme sürelerini de 1 kat arttırdık. 

2023 yılında yasalaştırdığımız 7. yargı paketiyle uyuşturucu kullanma suçunun yanı sıra uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçlarına ilişkin önemli düzenlemeler yaptık. Bu kapsamda başta sentetik maddeler olmak üzere bazı uyuşturucu ve uyarı madde türlerinin, bu suçun konusunu oluşturması halinde cezayı arttırıcı hal olarak düzenledik. Bu suçları ihbar edenlerin gizlenmesine yönelik hükümleri getirdik. 

Ceza İnfaz Kurumlarımızda şu anda uyuşturucu ticareti suçundan 47 bin 255 hükümlü, 12 bin 229 kişi tutuklu olmak üzere toplam 59 bin 485 kişi bulunmaktadır. Uyuşturucu bulundurmak veya satın almak suçundan 5 bin 527 hükümlü ceza evinde bulunmaktadır. Cumhuriyet Başsavcılıklarımızca Türk Ceza Kanunu'nun 188, 190 ve 191. maddeleriyle ilgili uyuşturucu ve uyarı madde imal ve ticareti, kullanımının kolaylaştırılması, kullanmak için satın almak, bulundurmak suçlarıyla ilgili olarak 2024 yılında şu ana kadar soruşturma aşamasında  77 bin 793 soruşturma açılmış, 81 339 şüpheli hakkında işlem yapılmış, 121 bin 121 soruşturma dosyası da devam etmektedir. Maalesef bu durum bu suçların ne kadar fazla işlendiğini ve bu konuda ne kadar hassas olmamız gerektiğini ortaya koymaktadır."

Editör: Yudum Özel