Belediye'de 'mobbing ve istifaya zorlama' iddiası Belediye'de 'mobbing ve istifaya zorlama' iddiası

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak isminden söz ettiren ve 24 yıdlır mücadelesini sürdürenlerin bekledikleri gerçekleşti. EYT'lin vatandaşın 24 yıldır çözüme kavuşmayan çilesi biterken diğer tarafta mağdur bırakılan bir kitle daha oldu. Emekli olmak için belirlenen şartların yalnızca 99 öncesini kapsaması büyük soruna da kapı açtı.  2000 sonrası  SGK girişi olmak üzere 99 yılında sigorta kartı olmasına rağmen emeklilik hakkı elde edemen staj ve çıraklık mağdurları haklarına kavuşmak için çaba göstermeye devam ediyor. 

STAJ DÖNEMİNDE ÇALIŞANLARIN İSTATİSTİKLERİNE ULAŞILACAK

Kulislerde dolaşan bilgiye göre, esnafın emeklilik için prim indirimi düzenlemesinden küçük esnafın yanı sıra, kendi hesabına çalışan doktor, eczacı, avukat gibi meslek gruplarının da yararlanacağı böylece kendi muayenehanesi olan hekim, eczanesi olan eczacı ve kendi hesabına çalışan avukat, daha az primle emekli olabilecek. EYT’li olsun olmasın, tüm esnaf kapsama dahil edilirken düzenlemenin yasalaşması durumunda 1 milyona yakın esnaf emekli olma hakkı elde edecek.  Staj dönemindeki çalışmaların emeklilik için başlangıç olarak kabul edilmesi de görüşmede gündeme gelirken sorunun çözümü için bir öneride bulunuldu. Buna göre staj kapsamında çalışanlarla ilgili istatistiklerin çıkarılması hedeflenirken kaç kişinin düzenleme kapsamına girebileceği ve maliyetlerinin de hesaplaması yapılabilecek. Stajda emeklilik sorununun çözümüyle, mesleki eğitim gören gençlerin güvenceye kavuşması ve mesleki eğitimin özendirilmesiyle, ara eleman sıkıntısının giderilmesine de katkı sağlanması hedefleniyor. 

ARA ELEMAN SIKINTISI DA GİDERİLECEK

Stajda emeklilik sorununun çözümüyle, mesleki eğitim gören gençlerin güvenceye kavuşması ve mesleki eğitimin özendirilmesiyle, ara eleman sıkıntısının giderilmesine de katkı sağlanması bekleniyor.

EYT STAJ SON DAKİKA GELİŞMESİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Haber Global canlı yayınında EYT’de staj ve çıraklık mağdurlarının durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Bilgin, “Çıraklık biraz farklı bir konu, onlarla ilgili bir değerlendirme yapılabilir ama staj tamamen farklı bir konu. Staj iş akdini kapsayan bir şey değil, eğitimin bir parçası.” dedi.

CHP'DEN SON DAKİKA STAJ AÇIKLAMASI

Özel, konuşmasında emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılırken, staj sürelerinin dikkate alınmadığını da hatırlatarak, “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlenmede staj mağdurları yok sayıldı; düzeltmeliyiz. 2000 sonrası kademe beklentisi vardır; mutlaka karşılamayız. 5000 prim gün sayısı sözü Bakan’ın ağzından çıkmışken o haberlerin mürekkebi kurumadan, 5900 prim günüyle mağduriyet yaratıldı; telafi etmeliyiz. BAĞ-KUR’a yönelik 9000 günlük prim adaletsizliğini mutlaka çözmeliyiz. Kamu personelinde SSK’liler, BAĞ-KUR’lular için askerlik borçlanmasında tarih geri çekilmesi varken kamu personeline, Emekli Sandığı kökenlilere yapılmıyor; mutlaka bunları düzeltmeliyiz. Bunu buradan Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, bunların mutlaka çözülmesi gerekiyor diyoruz; biz buradayız, gece gündüz çalışırız, destek veririz. Yapmazsanız, kimse üzülmesin, 14 Mayıs’ta geleceğiz, bu sözlerin hepsini teker teker tutacağız” dedi.