12'nci sınıf lise öğrencisi Yaman Çakaroğlu, 2022'de TÜBİTAK'ın düzenlediği Lise Öğrencileri Arası Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda arkadaşlarıyla geliştirdiği "Kutup Gözlemleri ve İklim Değişikliği Analizi için Yerli Mikro Uydu Geliştirilmesi" projesi ile Türkiye üçüncülüğü elde etti.

Çakaroğlu, aynı proje ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsüne davet edildi ve yaklaşık bir yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu'nun araştırma asistanı olarak çalışıyor.

Ayrıca Çakaroğlu, bu sürede Güney Okyanusu, Antarktika ve okyanus tabanlarının topoğrafik ölçümlemesi (batimetri) üzerine geliştirdiği projelerle, iklim ve deniz bilimlerindeki deneyimini artırdı. Yürüttüğü bu çalışmalar sayesinde Japonya'da bulunan Okyanus Politikası Araştırma Enstitüsü (OPRI) tarafından düzenlenen Uluslararası Okyanus Bilinci Geliştirme Projesi'ne davet edildi.

Bakan Kacır: Askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz Bakan Kacır: Askeri insansız hava aracı üretiminde dünya lideriyiz

8-24 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje kapsamında Çakaroğlu, dünya genelinde lise ve üniversite düzeyinden seçilen 25 kişilik bir ekiple Batı Pasifik Okyanusu'nda yaklaşık 20 günlük bilim seferine katılacak.

Tokyo'da başlayarak Palau Adaları'nda son bulacak sefere katılma şansını elde ettiği için heyecanlı olan Yaman Çakaroğlu, projenin iklim değişikliğinin okyanuslar üzerindeki etkilerini araştırmak ve anlamak amacıyla gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca teknolojiye olan ilgisinin TEKNOFEST ile başladığını belirtti.

Çakaroğlu, söz konusu bilim seferi projesine ise TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışan Sinan Yirmibeşoğlu'nun paylaşımını görerek ve gerekli belgeleri yükleyerek başvurduğunu aktardı.

TEKNOFEST SADECE BİR ÖDÜL YA DA DERECE GETİRMİYOR!

Çakaroğlu; "Yaklaşık 25 kişilik bir ekip olarak gideceğiz oraya. Sefer kapsamında 3 farklı proje yapacağız. Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu ile geliştirdiğimiz 'troposferik su buharı kestirimi' ismini verdiğimiz bir projemiz var. Aslında şu an bu proje Antarktika'daki seferde uygulanıyor. Projede geliştirdiğimiz düşük maliyetli GNSS modülü ile havaya karışan su buharı ve dolaylı olarak bundan dolayı su seviyeleri, iklim değişikliğine dair verileri elde etmiş olacağız.

Diğer projemizse meteorolojik verilerin ölçümü. Seferde bulundurduğumuz iki farklı sensörle barometrik basınç, bağıl nem ve sıcaklık gibi değerleri 20 günlük dönemde ölçeceğiz. Son projemiz ise iklim bilinci projesi. Sefer boyunca her gün 30-45 dakika olmak üzere ufak ufak vloglar çekerek aslında genç arkadaşlarımızı etkilemeyi amaçlıyoruz. Benim için çok gurur verici. Çünkü Türkiye'den daha önce katılan bir aday olmadı ve bu yaşta bizi aslında bir araştırmacı gibi görüp kabul etmeleri gerçekten gurur verici. Lisans ya da yüksek lisans seviyesinde elde edebileceğim tecrübeleri, araştırma deneyimini çok daha erken yaşta elde edebileceğim." ifadelerine yer verdi ve bu projeye Ocak ayında kabul edildiğini aktardı.

Yaman Çakaroğlu hep araştırmacı olmayı hedeflediğini, elektrik elektronik ve yan dal olarak jeoloji veya geometrik mühendisliği okumak istediğini ifade etti ve ayrıca yapacağı sefer sonrasında konuyla ilgili makale yazacağını da aktardı.

Çakaroğlu, ilgisinin oluşmasında TEKNOFEST'in etkisinden bahsederek, "Öğrencilerin de bu yarışmaları katılması gerekiyor. Çünkü sadece bir ödül, bir derece getirmiyor bu yarışmalar. Çok daha büyük network imkanı getiriyor aslında. Orada standınızda sunum yaparken rastgele gelen biri TÜBİTAK'ta hoca olabilir." dedi.

Son olarak Çakaroğlu, desteklerinden dolayı TÜBİTAK MAM Başkanı ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, enstitü ekibindeki Sinan Yirmibeşoğlu, projenin danışmanı Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu ve sponsoru ROKETSAN ile okul idarecilerine teşekkürlerini iletti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ SEVİYESİNDE ÇALIŞMALAR YAPIYOR

Yaman'ın küçük yaşına rağmen bir üniversite öğrencisi seviyesinde çalıştığını ve bu sayede dikkatleri çektiğini söyleyen Doç. Dr. Mahmut Oğuz S, söz konusu projenin çok değerli olduğunu ve Yaman'a çok güvendiğini belirtti.

Ayrıca Selbesoğlu, "Biz kutuplarda çalışan araştırmacılar olarak Pasifik'te de araştırmaların çok kıymetli ve değerli olacağını düşündük. Şimdi kendisi gidecek ve bu çalışmaları sefer boyunca gemi üzerinden gerçekleştirecek, verileri toplayacak. Daha sonra da bunları değerlendireceğiz. Sonra da bunları rapor olarak sunacağız elbette. Hem rapor olarak hem de bir yayın olarak sunacağız." şeklinde ifadelerini aktardı.

Editör: Öznur Kaya