Belediyede yıllarını harcamış taşeron işçiler, 696 Sayılı KHK kararından verilen sözlerin tutulması, mağduriyetlerinin giderilmesini arzuluyor. Açlık sınırının altında çalışan binlerce işçi, gün geçtikçe daha da zor bir hal alan yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yoğun bir sınav veriyor. Bu durumdan muzdarip olan işçiler belediye şirketlerinde de 4D norm kadronun uygulanmasını talep ediyor. 4D işçileri, 657 Sayılı Kanun yerine 4857 Sayılı İş Kanunu'na tabidir ve özlük hakları bulunmaktadır.

Kadro meselesi, Belediye taşeron işçileri adına zorlu bir mücadeleye dönüştü. Belediyelerde yıllarca ter döken işçiler, 696 Sayılı KHK kararından verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor.

 BAZI BELEDİYELER İŞİ CİDDİYE ALMIYOR

Her geçen gün daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalan binlerce işçi, açlık sınırının altında bir ödemeye tabi tutuluyor.  Birçok belediye son asgari zammın ardından işçilerinin maaşlarına zam yaparken, bazı belediyeler işi yavaştan alıyor.

600 BİN İŞÇİ KADRO MÜJDESİ BEKLİYOR

Birçok işçi "Belediye Şirkete Kadro" etiketiyle yetkilere 4d norm kadronun elzem olduğunu dile getirdi. İşçiler "Kamu Çerçeve Protokolünün" belediye şirket işçilerine de uygulanmasını talep ediyor.

4D NEDİR?

4D sigorta türü, devlete ait olan kurum ve kuruluşlarda çalışan bütün işçileri kapsar. Bir devlet kurumunda taşeron adı altında çalıştırılan ya da sonradan İŞKUR (İş ve İşçi Bulma Kurumu) aracılığı ile çalıştırılmış olan işçiler de 4D kapsamına dahil edilmiştir.

4D İşçi kadrosunun özlük hakları nelerdir?

-Yıllık ücret izin hakkı

-Kıdem tazminatı alabilirler.

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...

-Haftalık çalışma saatleri belirlidir.

-Kadınlara doğum izni hakkı

-İzin haklarında mazeret izni de yer almaktadır.

-Erkek olan işçiler baba olduğunda 5 gün boyunca ücretli izin kullanabilir.

-Vefat durumunda ölüm izni alınmaktadır.

-İşçilerin engelli çocuğu varsa izin kullanabilmektedir.

KADRO MÜJDESİ GELDİ Mİ? GELECEK Mİ?

Kadro konusunda hala çoğu şey netleşmemişken, işçilerin beklentisi meclisin açılmasıyla birlikte müjdeli haberin gündeme getirilmesi yönünde.