Ardı ardına gelen akaryakıt fiyat değişiklikleriyle birlikte, vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını dikkatle izlemeye devam ediyor. Güncel duruma göre, bugünden itibaren benzin fiyatlarında 97 kuruşluk bir indirim meydana geldi ve bu değişiklik pompa fiyatlarına yansıdı. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

Seçimlerden bu yana, akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde bir zam yapıldı. Seçimler öncesinde benzin fiyatları 19.81 TL iken, motorin fiyatları 18.59 TL seviyesindeydi. Güncel olarak İstanbul'da motorin litre fiyatı 37.89 lira olarak satılıyor. Benzin ise ortalama 36.81 lira civarında bir fiyatla sunuluyor.

Türkiye tohumda İsrail’e bağımlı mı? İhracat kesintisi nasıl etkileyecek? Türkiye tohumda İsrail’e bağımlı mı? İhracat kesintisi nasıl etkileyecek?

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında, Türkiye'de gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı belirlenir. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük olarak yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru izlenerek, belirli bir fiyat değişim marjıyla gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenir.