Londra'daki Ulusal Nöroloji ve Beyin Cerrahisi Hastanesi'nde danışman beyin cerrahı olan Hani Marcus, beyin cerrahisinde yapay zekanın kullanım potansiyeli konusunda açıklamalarda bulundu. 

Açıklamalarda bulunan Marcus, beyin tümörlerini çıkarmak için yapılacak ameliyatların doğasındaki zorluklara dikkati çekerek, dünya genelinde bu tür karmaşık işlemleri gerçekleştirebilecek sınırlı sayıda cerrahin bulunduğunu anlatarak yapay zekanın cerrahlara ameliyat sırasında karar verme, doku takibi ve risk değerlendirmesi konularında yardımcı olarak paha biçilemez katkı sağlayabileceğine inandığını dile getirdi. Ayrıca Marcus, yapay zelkanın ameliyatları daha güvenli ve etkin hale getirebileceğininin altını çizdi.

"RİSK OLDUĞUNDA ONLARI UYARABİLİR."

 "Yapay zekanın bunu pek çok şekilde yapabileceğini düşünüyoruz. Cerrahın hangi aleti kullanacağına, bir sonraki adımda ne yapacağına, dokuyu nasıl izleyeceğine karar vermesine yardımcı olabilir ve risk olduğunda onları uyarabilir." şeklinde açıklamalarda bulunan Marcus, yapay zekanın, doktorların kapasitesini aşan yüklü miktardaki cerrahi verileri değerlendirmede ve kapsamlı vaka deneyimlerini analiz ederek notlar oluşturmada yeteneğe sahip olduğunu beliirtti.

OpenAI, ChatGPT'nin yeni yapay zeka modelini duyurdu OpenAI, ChatGPT'nin yeni yapay zeka modelini duyurdu

Devamında Marcus, "Yapay zeka yardımcı olabilir çünkü tek bir seansta çok daha fazla vaka görme avantajına sahip. Yapay zekayı 500 video üzerinde eğittik. Bu, ortalama bir cerrahın kariyeri boyunca deneyimine denk geliyor." dedi.

DOKTORLARI NE DETAYA BOĞACAK NE DE ÖNEMLİ AYRINTILARI GÖZ ARDI EDECEK

Yapay zekanın, yeni doktorların eğitimine de katkı sağlayabileceğini söyleyen beyin cerrahisi stajyeri ve akademik klinik araştırmacısı Danyal Khan, yapay zekanın entegrasyonunda hassas denge kurmanın, kullanıcıları bunaltmadan ilgili bilgiyi sağlamanın önemine işaret etti.

Devamında Khan, "Ameliyathanedeyken bile arka planda olması, size hangi anatomiyi gördüğümüzü, bundan sonra ne olacağını göstermesi, konuyu öğrenmenizi pekiştirir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Khan, yapay zekanın ameliyatın herhangi bir anında doktorlara bilmeleri gerekenleri göstermesi gerektiğini belirterek bu bilgilendirmenin doktorları ne detaya boğacak ne de önemli ayrıntıları göz ardı edecek düzeyde olması gerektiğine vurgu yaptı.

YARDIMCI ARAÇ OLARAK EĞİTİLMELİ

Yapay zekanın ameliyat sırasında yardımcı araç olarak eğitilmesine yönelik çalışmaları anlatan University College London (UCL) Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde Yardımcı Doçent Sophia Bano, yapay zekanın, kritik yapıları tespit ederek cerrahların potansiyel risklerden kaçınmalarının sağlanması ve ameliyat sonrası komplikasyonların azaltılmasındaki etkinliğini aktardı.

Bano ayrıca bu durumun, beyin ameliyatlarındaki karmaşık sürecin benzeri görülmemiş hassasiyetle yürütülmesine yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Yapay zeka öncülüüğündeki beyin cerrahisi, hala daha devam eden araştırma ve geliştirmelerle, hem hastalar hem de uygulayıcılar için umut vadediyor. Ayrıca bu gelişmeler potansiyel olarak daha hassas tıp çağına ve daha iyi sonuçlara da öncülük ediyor.

(Kaynak:AA)

Editör: Öznur Kaya