"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Bilim Uzaydan gelen gizemli radyo sinyali bilim dünyasını şaşırttı! ‘Teleios’ küresi ilk kez görüntülendi

Uzaydan gelen gizemli radyo sinyali bilim dünyasını şaşırttı! ‘Teleios’ küresi ilk kez görüntülendi

Uzayın derinliklerinden gelen radyo sinyalleri bilim dünyasında heyecan yarattı. Avustralya’daki teleskoplarla keşfedilen ve "Teleios" adı verilen gizemli bir kürenin, bu sinyallerin kaynağı olduğu düşünülüyor. Ne çıplak gözle görülebiliyor ne de diğer ışık türlerinde fark edilebiliyor. Bilim insanları, bu tuhaf nesnenin doğasını ve kökenini anlamaya çalışıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Samanyolu Galaksisi'nin derinliklerinde keşfedilen Teleios adlı cisim, yalnızca radyo dalgalarında tespit edilebiliyor. Gözle görülemeyen, X-ışını ve kızılötesi gibi diğer ışık türlerinde de görünmeyen bu küre, ASKAP teleskobu tarafından yakalandı. Araştırmacılar, nesnenin yaklaşık 157 ışık yılı genişliğinde ve oldukça düzgün bir simetriye sahip olduğunu belirtiyor.

'Mükemmel Küre' Teleios nedir?

Bilim insanlarına göre Teleios, Dünya’dan 7 bin 100 ila 25 bin 100 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bu mesafe trilyonlarca kilometreye denk geliyor. Gökyüzünde asılı duran dev bir kar küresine benzeyen bu yapı, sadece özel radyo teleskoplarıyla fark edilebiliyor.

Teleios'un kökeni hâlâ bir sır. Araştırmacılar, bu kürenin bir süpernova kalıntısı olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Ancak herhangi bir patlama izi ya da bilinen kalıntı yapılarıyla uyuşmayan özellikleri nedeniyle bu teoriye de şüpheyle yaklaşılıyor.

Uzmanlar, ASKAP teleskobunun sağladığı yüksek çözünürlüklü görüntüleme yeteneği sayesinde daha önce hiçbir dalga boyunda görülmemiş nesnelerin ortaya çıktığını belirtiyor. Bu da evrende hâlâ keşfedilmeyi bekleyen birçok gizemli yapının var olabileceği anlamına geliyor.

Uzayda Daha Neler Gizli?

Teleios’un ismi, Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Τελεɩοσ” kelimesinden geliyor. The Conversation’da yayımlanan bilimsel makalede, “Bu nesne görünür ışıkta yok, kızılötesinde yok, sadece radyo dalgalarında var. Böylesi bir simetri, doğal bir süreçle nasıl oluşur hâlâ çözemedik” ifadelerine yer verildi.

Teleios’un keşfi, evrende ne kadar az şey bildiğimizi bir kez daha hatırlattı. Görülemeyen, ölçülemeyen ama sinyal gönderen bu tür cisimler, belki de uzayın sır dolu doğasına dair büyük cevapların anahtarı olabilir.