Emeklilik için eksik primleri tamamlayabilmek adına bir avantaj olan emeklilik borçlanması; kadınlarda doğum sonrası işsizlikte ve erkeklerde askerlik için yapılabiliyor. Kadınların bu konuda bir dezavantaja sahip olduklarını da belirtmek gerekir. Erkekler sigortalı olmadan önce askere gitmeleri durumunda askerlik borçlanması yapabiliyor ancak kadınlar bu haktan, sadece doğumdan önce sigortalı olmaları durumunda yararlanabiliyor. Bunu şöyle açıklamak mümkün; askerlik borçlanmasını çalışmaya başlamadan önceki tarih için ödeyen kişi sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmiş olur. Bu da bahsi geçen tarihe göre emeklilik yaşını 1 yıl geriye çekebilmesi anlamına gelir.

 

DOĞUM BORÇLANMASI

Çalışan kadınlar doğum sonrası çalışmadıkları 2 yıla kadar olan süre için Sosyal Güvenlik Kurumu’ na prim borçlanması için başvurabilir.  Bu süreçte kişinin herhangi bir işte çalışmıyor olması gereklidir. Ücretsiz izin kullanıp sonra çalışmaya devam eden çalışan anne ise yalnızca ücretsiz izin kadar olan süreyi borçlanır.

 

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Doğum borçlanması yapanlar, bu yıl için günlük en düşük 21.65 liradan çocuk başına 720 gün borçlanma yaptıklarında 15 bin 586 lira ödemesi gerekir.

 

2000 YILI ÖNCESİ BORÇLANMA DAHA AVANTAJLI

Emeklilik borçlanmasında eksik prim günlerinin hangi yıllarda olduğu önem arz ediyor. Çünkü 2000 öncesi, 2000-2008 Eylül arası ve 2008 Ekim sonrası hesaplama yöntemleri farklılık gösteriyor. Bu nedenle emekli maaşını yükseltmek için ödeme yapanlar 2000 yılı öncesi bulunan eksiklerini borçlanırlarsa daha yüksek maaş alabilirler.

 

ASKERLİK BORÇLANMASI

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kişi askerlik dönemi borçlanmasını işe başlama tarihinden önce borçlanarak emeklilik tarihini öne çekebilir.  Bunun yanı sıra askerlik döneminin tamamını borçlanmak zorunda değildir, sadece eksik olan gün kadar ödeme yapılabilir. Askerlik borçlanma tutarı 2019 yılı için en düşük 27,28 TL, en yüksek ise 204,60 TL üzerinden hesaplanır.

EMEKLİLİK BORÇLANMASI HANGİ SÜRELER İÇİN YAPILABİLABİLİR?

Ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri,

İşçi, memur ve Bağ-Kur kapsamındaki sigortalı kadının, üç çocuğa kadar, her çocuk için çalışmadıkları iki yıllık süreleri,

Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreler,

Kamu görevlilerinin personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,

Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,

Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri,

Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri,

Grev ve lokavtta geçen süreler,

Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,

Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri,

13 Şubat 2011 tarihinden sonra, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri,

Sigortalı olmaksızın, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’a göre yurt dışına gönderilenlerin, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim süreleri.

Gurbetçi Türk vatandaşlarının yurt dışı borçlanması.

TYP nedir? TYP'lilere kadro verilecek mi? TYP nedir? TYP'lilere kadro verilecek mi?

 

BORÇLANMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emeklilik için borçlanma başvurusu e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. SGK-Borçlandırma Hizmetleri menüsünden; SGK için 4a Askerlik borçlanması başvurusu menüsünden, BAĞ-KUR için ise 4b Askerlik borçlanması başvurusu menüsünden başvuru yapılabilir.

Talebi işleme alan SGK borçlanma tutarına ilişkin yazıyı tebligatla gönderir. Tebligat teslim aldıktan sonra 1 ay içerisinde ödeme yapılması gerekir. En geç 1 ay içerisinde ödeme yapılmaması durumunda başvuru iptal edilir.

Editör: TE Bilişim