Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Krizin askeri bir çatışmaya dönüşüp dünüşmeyeceğin bilinmezliği piyasalarda da düşüşe sebep oldu. Borsa İstanbul, Moskova borsası ve petrol brent petrol fiyatları bu krizden olumzsuz etkilendi.

Borsa İstanbul'da neler oluyor?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,01 değer kaybederek 2.017,46 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,60 puan azalırken, toplam işlem hacmi 27,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,84, holding endeksi yüzde 1,38 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 6,35 ile iletişim, en çok gerileyen ise yüzde 7,36 ile turizm oldu.

Analistler, Rusya-Ukrayna krizinin askeri bir çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine dair endişelerin artmasıyla küresel çapta risk iştahının gerilediğini belirterek, buna paralel pay piyasalarının satış baskısı altında kaldığını ifade etti.

Yarın Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamalarının takip edileceğini bildiren analistler, veri gündeminde ise yurt içinin sakin olacağını, yurt dışında ise Avro Bölgesinde enflasyonun öne çıkacağını aktardı.

Uzmanlar değerlendirdi: Faiz indirimleri ne zaman, doların durumu ne olacak? Uzmanlar değerlendirdi: Faiz indirimleri ne zaman, doların durumu ne olacak?

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.955 puanın destek, 2.050 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Rus borsasında sert düşüş

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz Rus borsasını derinden etkiledi. Moskova borsasında son 14 yılın en sert düşüşü meydana geldi. Dün yüzde 14’e yakın değer kaybederek Kasım 2008’den bu yana yaşanan en sert düşüşü yaşadı. 

Bugün de açılışta yüzde 6,6 değer kaybederek 2.853 puana gerileyen Moskova Borsası, günün ilerleyen saatlerinde kayıplarını az da olsa telafi ederek 2.941 puana çıktı.

Moskova Borsası’nın son üç aylık değer kaybı ise 22 Kasım 2021’e kıyasla 4.021 puandan bugün sabah saatlerinde 2.756’a kadar gerilemesiyle yüzde 31’e kadar ulaştı.

BRENT PETROL 97 DOLARI AŞTI

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim petrol fiyatlarını da büyük oranda etkiledi. Rusya'nın dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından birisi olması sebebiyle artan gerilimin en büyük yansımalarından birisi petrol fiyatları üzerinde oldu. Brent petrolün varil fiyatı günlük yüzde 2'lik yükselişle 97 doları aştı.

İlginizi çekebilir