Müfettişler Çarşamba günü, bir şüphelinin onları Amazon yağmur ormanlarında öldürdüğünü itiraf etmesinin ardından İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Brezilyalı yerli uzman Bruno Pereira'yı ararken ceset kalıntıları bulduğunu söyledi.

Dedektif Eduardo Fontes düzenlediği basın toplantısında, yerel topraklarında yasadışı balıkçılıkla mücadele çabaları nedeniyle Pereira ile çatışan bir balıkçı olan şüphelinin, polisi kalıntıların ortaya çıkarıldığı uzak bir mezarlığa götürdüğünü söyledi.

Haber, küresel alarma neden olan, bölgesel bir zirvede Başkan Jair Bolsonaro'nun üzerinde asılı duran ve İngiliz Parlamentosu'nda endişe uyandıran bir dava için korkunç bir sonuca işaret ediyor.

Guardian ve Washington Post için yazan serbest muhabir Phillips, federal yerli işler ajansı Funai'de izole edilmiş ve yakın zamanda temasa geçen kabilelerin eski başkanı Pereira ile yaptığı geziyle ilgili bir kitap için araştırma yapıyordu.

Kolombiya ve Peru sınırına yakın, dünyanın en büyük temassız yerli halkına ev sahipliği yapan Javari Vadisi olarak adlandırılan uzak bir orman bölgesindeydiler. Bölge yasadışı balıkçılar, avcılar, keresteciler ve madenciler tarafından işgal edildi ve polis burayı uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir yol olarak nitelendiriyor.

Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda aksama! 60 saattir giderilemedi Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda aksama! 60 saattir giderilemedi

Polis daha önce birincil şüphelilerini geçen hafta silah suçlamasıyla tutuklanan "Pelado" olarak bilinen balıkçı Amarildo da Costa olarak tanımlamıştı. 41 yaşındaki kardeşi Oseney da Costa ya da "Dos Santos" Salı gecesi gözaltına alındı.

Kardeşleri temsil eden kamu savunucularına yorum için hemen ulaşılamadı. Şüphelilerin ailesi daha önce erkeklerin kaybolmasında herhangi bir rolleri olduğunu reddetmişti.

Dedektif Fontes gazetecilere verdiği demeçte, "ilk şüphelinin" itiraf ettiğini ve polisi ceset kalıntılarına götürdüğünü, ancak gözaltındaki diğer şüphelinin suçlayıcı kanıtlara rağmen herhangi bir rolü reddettiğini söyledi. Polis, üçüncü bir kişinin olaya karıştığını araştırıyor ve başka tutuklamaların mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

Reuters tarafından gözden geçirilen bir raporda bir görgü tanığının federal polise verdiği demeçte, Costa kardeşlerin 5 Haziran'da Phillips ve Pereira'nın yanından geçip nehir kıyısındaki Atalaia do Norte kasabasına doğru yola çıktıktan hemen sonra Itacoai nehrinde buluştukları görüldü.

Polis raporu, tanıkların Pereira'nın Amarildo da Costa'dan tehditler aldığını söylediğini duyduğunu söyledi. Yerli işleri ajansı Funai'nin eski bir yetkilisi olan Pereira, Javari Vadisi'nin yerli kabilelerinin yaşadığı nehirler boyunca yasadışı altın madenciliği, balıkçılık ve kaçak avcılığı durdurmada etkili olmuştu.

Erkeklerin kaybolduğuna dair haberler, insan hakları örgütleri, çevreciler ve basın savunucuları Bolsonaro'yu yavaş bir başlangıçtan sonra aramayı hızlandırmaya çağırırken tüm dünyada yankılandı.

Bir zamanlar çevre yasalarının uygulanmasının zayıflatılması konusunda bir basın toplantısında Phillips'in zorlu sorgulamasıyla karşı karşıya kalan Bolsonaro, geçen hafta iki adamın "tavsiye edilmeyen bir maceraya atıldıklarını" söyledi

Çarşamba günü Bolsonaro, Phillips'in çevre sorunları hakkında yazarak düşman edindiğini öne sürdü.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Çarşamba günü Parlamento'ya, Phillips'in ortadan kaybolmasından derin endişe duyduğunu söyledi ve hükümetinin davayı soruşturmak için Brezilyalı yetkililerle birlikte çalıştığını söyledi.

Reuters haber sitesinden çevrilmiştir.