Mevsimlik Çaykur işçileri uzun süredir kadroya alınmak istiyor. Eşit işe eşit hak ve eşit maaş isteyen Çaykur çalışanları yetkililere seslenerek kadro sözünün tutulmasını bekliyor.

Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılmasına İlişkin Kanun Teklifi Meclis'te Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılmasına İlişkin Kanun Teklifi Meclis'te

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) bünyesinde 6 ay mevsimlik olarak çalışan işçiler Rize'de bulunan ÇAYKUR binası önünde bir araya gelerek kadro talebiyle yetkililere seslerini duyurdu.

İşçiler adına konuşan Arhavi Çay Fabrikası çalışanı Hanefi Çiçek, şu açıklamalarda bulundu:

"Ülkemizin ağırlaşan ekonomik koşullarında bu sürelere çalışmak hiçbir ihtiyacımızı karşılayamaz olmuştur. Geçtiğimiz yıl Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgi'nin geçici işçilik sorununu çözeceğiz demesine rağmen bazı kurumlarda geçici işçi arkadaşlarımız kadro almış ama kurumumuz çalışanları bu düzenden faydalanamamıştır. ÇAYKUR, kalabalık kadrolu personel çalıştığı sürelerde hep kar açıklamıştır. Dolayısıyla bizler mali nedenlerle kadro talebimizin kabul edilmeme işini asla kabul etmiyoruz. Senenin 6 ayı tamamen boş kalıyoruz. Bu süre içinde ev kiramız, faturalarımız, çocuklarımızın okul masrafları ve bir sürü ihtiyacımızı karşılamamız  imkansız hale gelmektedir. Çalışmadığımız dönemde borçlarımız birikiyor, sürekli borçlanıyor, büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çalıştığımız sürelerde de bu geçmiş dönemki borçlarımızı ödemek için çalışıyoruz ve maalesef bu borçları da ödeyemiyoruz. Arkadaşlar aldığımız maaşın  önemli bir bölümü vergiye gitmektedir. Bütün bu sorunlara ÇAYKUR’da yetkili olan Öz Gıda İş sendikası kayıtsız kalmış, kadro taleplerimizi dile getirmeyi başaramamıştır. Bu sebeple ÇAYKUR’da çalışan geçici işçi arkadaşlar olarak kadro talebimizi en yüksek sesle yineliyoruz. İnanıyoruz ki ÇAYKUR işçilerinin bu haklı talebi karşılıksız kalmayacaktır."

İYİ Parti Rize Merkez İlçe Belediye Başkan Adayı ve eski ÇAYKUR çalışanı Köksal Toptan, "Sizlerin adına hem siyasi temsilcilere hem sendika temsilcilerine seslenmek istiyorum; siyasi temsilcilerin bundan bir yıl önce, iki yıl önce sizlere kadro sözü verdiğini iyi biliyorum. Çalışma Bakanlığı’nı ziyaret ettiler, fotoğraf çektirdiler, kadro çalışması başladı diye bütün sosyal medyada paylaştılar. Size söz verdiler ama görüyorum ki seçim geçti hiçbir sözlerini tutmadılar. Şimdi sizin adınıza onlara söz veriyorum; bu evlatlarımızın, bu  işçi kardeşlerimizin haklarını verdiğiniz sözleri tutmanızı, yerine getirmenizi istiyorum. İl Başkanı seçimden önce beyanat verdi iyi hatırlıyorum. 'En azından sigortalarını iyileştirmeye çalışacağız' dediler. Hani bir yıl geçti verdiğiniz sözün arkasında niye duruyorsunuz? Şimdi bu Öz Gıda İş Sendikası’na sesleniyorum; işçi kardeşimin sırtından 200 milyona yakın parayla alıyorsun, Avrupalıları geziyorsun, Afrikalıları geziyorsun. Sen neredesin? 5 yılda 6 yılda sizin sırtınızdan eski parayla 500 trilyona yakın para aldı, aidat aldı. Ankara'ya genel merkeze verdiler bir misafirhane dahi size yapamadılar, Rize'ye yapamadılar. Bir lokal dahi size yapamadılar. 500 trilyonun hesabını gelip bu Rizeliye vereceksiniz, bu işçiye vermek zorundasınız. İşçinin sırtından aidat alan sendikacılar bu para size haram olsun, zıkkım olsun."

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz'de destek verdi

Deniz, "Yaklaşık olarak 2 yıldır kadro sorununuzu sürekli gündeme taşıdık bunu ulusal basına taşıdık, Türkiye'nin gündemine taşıdık. Bu konuda da milletvekilimiz sürekli Meclis'te söz alıp bu konuyu gündeme getiriyor. Bizler de Rize'nin meydanlarında tüm ilçelerinde sizlerin en insani hakkınız olan kadro sorununun çözülmesini dile getirdik. Dedik ki; sizler bu insanlara kadro vermeyerek aynı zamanda bu insanları 6 ay da işsizliğe mahkum ediyorsunuz. Bu Anayasa’nın insanlara çalışanlara verdiği en temel hak çalışma hakkını, çalışma hakkını, çalışma hürriyetini engelliyorsunuz. Bu işin çözümü sizin örgütlü mücadelenizdedir. Bu işin çözümü kendi geleceğinizi başkalarına ihale etmemekten geçer. Direneceksiniz, mücadele edeceksiniz, hakkınızı arayacaksınız yılmadan devam edeceksiniz. Bizler de sizin bu mücadelenizde dün olduğu gibi bugün de olduğu gibi yarın da sizlerle hep birlikte olacağız. ÇAYKUR’da kadrosuz çalışan tüm işçilerimizin kadro hakkı almalarını hep birlikte sağlayacağız."

Editör: Zeynep Peksoy