Türkiye, 31 Mart'ta Mahalli İdareler Genel Seçimi (yerel seçimler) için sandık başına gidecek. Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat'tab seçim kurullarına teslim ederken Cumhuriyet Halk Partisi'nin aday belirleme süreci ile ilgili tartışmalar devam ediyor. 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde yaşananlar nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş hakkındaki tartışmalar da CHP Genel Merkezi'ni zora soktu. 

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart 2024'te düzenlenecek yerel seçimlere giden süreçte ana muhalefet partisinde yaşanan 'adaylık' tartışmalarını  TGRT Ankara Temsilcisi Fatih Atik'e değerlendirdi.

Özellikle Hatay'da depremlerde yıkımın sorumlusu olarak görülen Lütfü Savaş hakkındaki tartışmaları değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Aday belirleme sürecini daha sağlıklı yapılmasını isterdim. Aday belirleme sürecinde Lütfü Savaş beyin, bu kadar yıpratılması doğru değil" diye konuştu.

Özel’den yerel seçim vurgusu: Bu başarıyı genel seçimlere taşıyacağız Özel’den yerel seçim vurgusu: Bu başarıyı genel seçimlere taşıyacağız

2009 yılında AK Parti'den Hatay Belediye Başkanı Seçilen Lütfü Savaş, 2014 yılında CHP'ye geçmişti. Savaş, 2012 yılında Hatay'ın büyükşehir olmasının ardından 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Savaş, kentte görevini 25 yıldır sürdürüyor. 

Gazeteci Fatih Atik'in Kılıçdaroğlu'na yönelttiği sorular ve aldığı yanıtların bir bölümü şöyle oldu:

"HER SİYASİ PARTİNİN ÖNÜNDE ENGELLER VAR"

- Olağanüstü kurultay toplama girişiminiz var mı? Dönüyor musunuz?

Yok hayır öyle bir şey yok. CHP’nin başarılı olması için tabii bizim de arzumuz, herkesin ortak arzusu. Bazı engeller var her siyasi partinin önünde engeller vardır. CHP'nin önünde de engeller vardı. Başarılı olması için herkes elinden geleni yapıyor.

- Size partiden davetler var. Katılmayı düşünüyor musunuz?

Evet çağrı var söyleniyor zaman zaman. İfade ediliyor ama ben bu çağrının bugün için çok doğru olduğunu sanmıyorum.

'SEÇİM SONUÇLARINA BAKILIR"

- 31 Mart yerel seçim sonrası CHP’de neler olur?

Yani yerel yönetim seçim sonuçlarına bakılır. Yerel seçimlerde başarı sağlanırsa hep beraber alkışlarız. Ama yerel seçimlerde bir sorun çıkarsa o zaman tabii doğal olarak oturup hep beraber masaya yatırıp, neden başarı sağlanamadı diye düşünür, tartışılır yani.

'PARTİNİN ESKİ GENEL BAŞKANLARI SORULMADIKÇA GÖRÜŞ BEYAN ETMEZLER'

- Belediye başkan adayları nasıl buldunuz? Aday belirlemede sizin fikriniz sordular mı?

Yok hayır. Şöyle bizim partinin geleneğinde görüş sorulmazsa partinin eski genel başkanları görüş beyan etmezler. Yani ben de aynı geleneği sürdürüyorum. Eğer bir görüş sorulsaydı düşüncelerimi ifade ederdim. O sorulmadığı zaman tabii doğal olarak biz partinin iradesine saygı gösteririz yani.

'ADAY BELİRLEDİYSENİZ ARKASINDA DURACAKSINIZ'

- Aday belirleme sürecinde en çok rahatsız eden ne oldu?

Şöyle aday belirleme sürecini daha sağlıklı yapılmasını isterdim. Aday belirleme sürecinde Lütfü Savaş beyin, bu kadar yıpratılması doğru değil. Doğru değil yani. Aday belirlediyseniz arkasında duracaksınız.

'PARTİ İÇİ SORUNLARI İÇ SORUNLARIMIZ'

- CHP'de şimdi sizden sonra Ekrem Bey bir yerde, Özgür Bey bir yerde. Cumhuriyet Halk Partisi ülkeyi kuran parti. CHP ikili yapılıyı kaldırır mı?

Ben parti içi sorunları hiç konuşmadım. Parti içi sorunları onlar bizim kendi iç sorunlarımız. Bu tür sorulara cevap vermiyorum zaten.