750 bin kamu işçisinin talepleri neler? 750 bin kamu işçisinin talepleri neler?

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, TV100'de Pınar Işık Ardor'un sunuculuğunda gerçekleşen Pazar Siyaseti programına katıldı. Karabat, CHP'nin EYT sorununu nasıl çözeceğini anlattı. 

Karabat, ''90 milyar TL emekliye verdik, emekli harcayacak, tatile gidecek. Bunun bir kısmı zaten vergi olarak geri dönecek. Artı çok daha başka bir katkısı var, insanlar emekli olunca yerlerine yeni istihdam olacak, gençler olacak. Toplumun geniş kesimlerine aktardığınız her kaynak ekonomiyi büyütür. İlk yılda bir buçuk milyon EYT'linin emekli olması bekleniyor. ''

''Türkiye’de 5 milyon civarında EYT’li kişi var, bunlar kanun çıkınca hemen emekli olabilirler mi? Bunların bazıları hizmet süresini bekliyor, böyle düşünürsek bu 5 milyon kişi 1 yıl içinde değil 4-5 yıl içinde emekli olabilirler. Şimdi maliyet hesabına başlayalım. Türkiye'de en düşük emekli maaşı bizim de katkımızla 3.500 oldu. Şimdi 5.000 TL. İlk yılda bir buçuk milyon kişinin emekli olacağını hesaplayalım. Bir aylık maaşı yedi buçuk milyar yapar. Bir yıllık maaşı doksan milyar yapar. Şimdi bu doksan milyar verilebilir bir şey midir, kaynağı var mıdır? Elimizde bütçe var. İlk yılda 1 buçuk milyon kişi emekli olursa yıllık 90 milyar TL yapıyor merkezi bütçesinin rakamı 2 trilyon 830 milyar TL yani bütçenin %3’ü. 5 milyon kişi emekli olacak aileleri ile birlikte 15 milyon kişi. Kur korumalı mevduatın 6 aylık maliyeti 86 milyar TL. '' dedi.