Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'i resmi törenle karşıladı.

Steinmeier'in makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Steinmeier'i külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Steinmeier'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞMEYE GEÇTİLER

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Erdoğan ve Steinmeier, merdivenlerde Türkiye ve Almanya bayrakları önünde tokalaşarak, gazetecilere poz verdi.

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Steinmeier, heyetlerarası görüşmeye başkanlık edecek, ortak basın toplantısı düzenleyecek. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman mevkidaşı onuruna akşam yemeği verecek.

Törende, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dışpolitika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.

TBMM, bazı kanun teklifleri için mesai yapacak TBMM, bazı kanun teklifleri için mesai yapacak

STEİNMEİER SERGİYİ GEZDİ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini (DTCF) ziyaret etti. Resmi temaslar için Türkiye'de bulunan Steinmeier, Anıtkabir ziyaretinin ardından DTCF'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, burada Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ile öteki ilgililer tarafından karşılandı.

Rektör Prof. Dr. Ünüvar, konuk Cumhurbaşkanına DTCF'yi gezdirip, okul hakkında bilgi verdi. Frank-Walter Steinmeier, DTCF'nin mimarı Alman Bruno Taut'un çalışmalarının yer aldığı Farabi Salonu Fuayesi'ndeki sergiyi gezdi.

"HEPSİNE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ"

Frank-Walter Steinmeier, Mustafa Kemal Atatürk'ün davetiyle Almanya'dan Türkiye'ye gelen Alman bilim adamları üzerine öğretim üyeleriyle sohbet etti.

Konuk heyete bilgi veren Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye'nin, 1930'lu yıllarda Almanya'yı terk etmek zorunda kalan birçok bilim insanına kucak açtığını, 100 kadar bilim insanı, mimar ve mühendisin Ankara'ya geldiğini söyledi.

Bu bilim insanlarının Ankara Üniversitesi bünyesinde vazife yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ünüvar, "Dil ve Tarih-Coğrafya, Siyasal Bilgiler, Tıp, Ziraat, Veteriner ve İlahiyat fakültelerinde pek çok Alman bilim insanı görev yaptı. Bu bilim insanları, Ankara Üniversitesinde çok değerli katkılar sağladılar. Hepsine şükran borçluyuz." dedi.

"2022'DE TAUT İÇİN BİR ANIT YAPTIK"

Bu bilim insanlarından birinin Alman mimar Bruno Taut olduğunu belirten Prof. Dr. Ünüvar, şunları söyledi:

"Bruno Taut, 1936 yılında Ankara'ya geldi ve içinde bulunduğumuz Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin çizimini yaptı. Kısa zamanda binanın inşaatına başlandı. 1941 yılında bu bina bitti. Taut, maalesef binanın bitişini göremedi. Biz, Yahudi asıllı Bruno Taut'un hatırasını yaşatmak için 2022'de onun adına bir anıt yaptık. Bugün maalesef özellikle Gazze'deki vahşete sesini çıkartan bilim insanlarının alanlarının daraldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu vahşete ses çıkarttığı için alanı daralan bilim insanlarına Türkiye'nin kapılarının açık olduğunu söylemişti. Ankara Üniversitesi olarak bizim de 90 yıl önceki gibi kapımızın ve gönlümüzün o bilim insanlarına açık olduğunu söylemek isterim."

Konuk Cumhurbaşkanı, DTCF bahçesinde Bruno Taut anısına yapılan anıtı da ziyaret ettikten sonra fakülteden ayrıldı.

MANSUR YAVAŞ, STEİNMEİER İLE GÖRÜŞTÜ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ziyaret için Ankara'da bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre Yavaş, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile Türk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100. yılı dolayısıyla Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Yavaş'a seçimlerdeki başarısı dolayısıyla tebriklerini iletti.

"İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMINI KINADIĞIMIZI BELİRTTİK"

Steinmeier, görüşmede Avrupa Birliği ile ilişkilerden ekonomi ve dünyada yaşanan savaşlara kadar pek çok konunun konuşulduğu belirterek, "Sadece bu heyettekiler değil, tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor. Almanya'da seçimler ilgiyle izlendi." ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da görüşmeye ilişkin şunları kaydetti:

"İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadığımızı belirttik. Ayrıca bölgemizdeki Ukrayna-Rusya Savaşı'nın Türkiye'ye etkilerinden bahsettik. Bir diğer konumuz Avrupa Birliği ile olan ilişkilerdi, Almanya'nın bu konuda ağırlık koyması gerektiğini konuştuk. Ayrıca, Türkiye'den çok sayıda öğrencinin ve iş dünyasındaki kişilerin vize konusunda yaşadığı problemlerden bahsettik. Bu kadarlık bir konuşma oldu. Kendilerine seçimle ilgili bilgiler verdik."

Kaynak: Anadolu Ajansı