Yurt dışındaki birçok üniversiteden bugüne kadar yüzlerce Türk vatandaşı mezun olmuş olsa da günümüzde hala bir yeni mezun YÖK’e denklik için başvuru yaptığında, yurt dışındaki mezun olduğu üniversiteye yeni bir üniversiteymiş gibi muamele edilirken başvurular da kişisel bazda değerlendiriliyor.

Memur öğretmenler sorunu neden ertelendi? Memur öğretmenler sorunu neden ertelendi?

Başvuru için istenilen belgelerin hem İngilizce hem de Türkçe istenmesi ve belgelerin çokluğu denklik isteyen kişilerin mağduriyetine yol açıyor.

1998'de Avrupa Birliği kurucu ülkeleri tarafından açıklanan; yüksek öğretimde ortak hareket olan Sorbonne Bildirgesi, 2001'de ülkemizin de katıldığı; hayat boyu eğitimi amaçlayan, akademik olarak eğitim sistemlerinin bağdaştırılması programı Bologna süreci ve yine Türkiye Cumhuriyeti’nin 2006 yılında taraf olduğu uluslararası Avrupa Bölgesinde Yüksek Öğretimle ilgili belgelerin tanınmasına ilişkin olan Lizbon Sözleşmesi'nin mezunların lehine olacak şekilde yerine getirilmesini ve YÖK tarafından diplamalarının resmi olarak tanınmasını bekleyen yüz binlerce mezun direkt denklik bekliyor.

Özellikle doktor, mühendis, hukukçu ve öğretmen gibi alanlarda eğitim alan ve döndüklerinde diplomaları geçerli sayılmayan binlerce mağdur, YÖK tarafından gerçekleştirilen bu haksızlığın en kısa sürede sonlandırılması istiyor. Sayılarının yaklaşık 100.000’i bulduğunu belirten denklik affı mağdurları en temel insani hak olan eğitim ve çalışma hakkına kavuşmayı talep ediyor.

Geçimini sağlamak için yıllarca eğitimini aldıkları meslekler yerine geçici ve üniversite diploması istemeyen işlerde çalışmak zorunda kalan denklik mağdurları sosyal medya platformlarında bir araya gelerek etkinlik düzenliyor. Neredeyse her akşam yetkililere seslenmek için tek yürek olan denklik affı mağdurları mesleklerini icra etmek istediklerini belirterek çözüm bekliyor. 

Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsrail-Filistin savaşıyla ülkemize birçok ülkeden vatandaş geldi. Eğitim durumlarına göre Türkiye'de hayatlarına devam etmek isteyen vatandaşların girdikleri denklik sınavında Türk vatandaşlarına göre daha başarılı sayılması tepkilere yol açtı.

Uzun süredir denklik krizinin çözülmesini bekleyen Türk vatandaşları, denklik sınavlarındaki sonuçlara dikkat çekerek tepki gösterdi. 

İşçi Haber ile iletişime geçen denklik mağdurları, yakından takip ettikleri sınav sonuçlarını paylaşarak uzun süredir yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini ve adil bir çözüm bulunmasını istedi.