Doğum borçlanması, kadın çalışanların doğum yaptıktan sonraki çalışamadıkları 2 yıllık süreçte sigorta primini kendilerinin ödeyip prim gün sayısı olarak sayılmasını sağlayan bir haktır. 

DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar DİSK'ten Taksim çağrısı! 1 Mayıs bildirilerini Beşiktaş'ta dağıttılar

Bu haktan sadece sigorta girişi yapıldıktan sonra doğum yapanlar faydalanabiliyor. Yani kişinin önce doğum yapıp daha sonra çalışma hayatına başlaması durumunda bu hak geçerli olmuyor. Fakat erkeklerin askerlik borçlanmasında bu durum tam tersi. Erkekler çalışma hayatına başlamadan önce askerliğini yapsa dahi, yani sigorta girişi sonradan yapılmış olsa da çalışmadığı günlerin primini ödeyip askerlik borçlanması yapabiliyor. Doğum borçlanması bekleyen anneler ise bu "çifte standarttan" şikayetçi ve mağdur. 

EYT'lilerle ilgili düzenlemeler uzun süren görüşmelerden sonra çıkan kanunla güvence altına alınmıştı ve EYT mağduriyetleri giderilmişti. Peki doğum borçlanması bekleyen annelerin bu sorunu ne zaman çözülecek?

Anneler dolduramadıkları prim günleri yüzünden emekli olamıyor. Çalışarak prim gününü doldurmak isteyenler ise yaş problemi yüzünden iş bulamıyor veya çeşitli sağlık sorunlarından dolayı çalışamıyor. Sigorta girişi şartının kaldırılmasını ve bu haktan bütün annelerin yararlanmasını talep ediyorlar.