Seçimlerin ardından ekonominin başına eski Bakan Mehmet Şimşek'in getirilmesi ile disiplinli bir görünümü ortaya çıkarmaya çalışan hükümet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuç." teorisini şu an için rafa kaldırmış görünüyor.

Vatandaş, "mali disiplin" ismi altında başta vergi olmak üzere gıdai akaryakıt ve ulaşımda zam yağmuru ile boğuşurken her ay duyurulan Merkez Bankası faiz kararı önem kazandı.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLACAK?

Seçimlerin arından ilk faiz kararını duyuran Merkez Bankası, haziran ayında 27 ay sonra ilk kez faiz arttırarak TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başkanlık ettiği ilk PPK toplantısında politika faizini yüzde 8,5'tan yüzde 15'e yükseltmişti.

Merkez Bankası resmen duyurdu: İşte 15 gün sonra görülecek dolar kuru! Merkez Bankası resmen duyurdu: İşte 15 gün sonra görülecek dolar kuru!

Bu ilk karar, piyasa beklentilerini karşılamadığı için dolarda sert bir yükseliş ortaya çıkmıştı.

Merkez Bankası'nın temmuz toplantısında da 250 baz puanlık artışa gidilerek politika faizi yüzde 17,5'e yükseltilmişti.

Kurumun ağustos ayındaki kararıyla da üst üste üçüncü faiz artışı yapılmış, politika faizi yüzde 17,5'tan yüzde 25'e çekilmişti. Bu karar sonrası dövizde bir miktar kırılma olmuş ancak kısa süre sonra dolar yine 26 TL seviyelerini bulmuştu.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK MI?

Merkez Bankası'nın 21 Eylül Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında belirlenecek politika faiz kararı dolar sahipleri için büyük önem taşırken  farklı finans kuruluşları beklentilerini paylaştı.

Merkez Bankası'nın 21 Eylül'de 250 baz puan artışla politika faizini yüzde 27.5'a yükselteceğini bekleyen kuruluşlar şöyle:

- Global Menkul

- Tacirler Yatırım

- Trive

İslam Kalkınma Bankası, 418 milyon dolarlık proje finansmanını onayladı İslam Kalkınma Bankası, 418 milyon dolarlık proje finansmanını onayladı

- InvestAZ

21 Eylül'de Merkez Bankası'nın 400 baz puan artışla politika faizini yüzde 29.0'a çekmesini bekleyen kuruluş ise Rota Portföy.

Bankanın 500 baz puanlık faiz artışına giderek politika faizini yüzde 30'a çıkaracağını tahmin eden kuruluşlar ise şunlar:

- Galata Menkul

- Sagam Danışmanlık

- Spinn Danışmanlık

- Deniz Yatırım

- Morgan Stanley

- İnfo Yatırım

- Pariterium Danışmanlık

- NCM Investment

- Ata Yatırım

- Marbaş Menkul

- Albaraka Türk

- OYAK Yatırım

- Gedik Yatırım

- İş Yatırım

- İş Portföy

- Ahlatcı Yatırım

- Yatırım Finansman