Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Kordinatörü, dünya çapında 90 binden fazla maymun çiçeği virüsü salgınının edildiğini ve 156 kişinin bu salgın nedeniyle can verdiğini açıkladı.

Spora başlamadan önce bu önerilere dikkat! Kalbinize zarar vermeyin Spora başlamadan önce bu önerilere dikkat! Kalbinize zarar vermeyin

Ghebreyesus, haftalık açılanan raporlarda, Kovid-19'un uzun vadeli yönetimi için kalıcı tedbirleri iki hafta önce yayımladıklarını ve bu salgının hala küresel bir sağlık sorunu oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

Ghebreyesus, Kovid-19 veri akışına ulaşmanın zorlaştığını ifade belirterek, bazı ülkelerde hastaneye yatış, yoğun bakım kabulü ve ölüm raporlarının arttığının altını çizdi.

Kovid-19'un BA.2.86 ve EG.5.1 (Eris) gibi varyantlarının riskini değerlendirebilmek için ülkelerden gelen raporların büyük önem taşıdığını belirten Ghebreyesus, "Tüm ülkeleri, hayat kurtarmak ve uzun vadeli Kovid-19 yükünü azaltmak amacıyla mevcut tavsiyeleri uygulamaya davet ediyoruz." dedi.

Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsüne ilişkin de son durumu paylaşarak, "DSÖ'ye şu ana kadar 114 ülkeden 90 binden fazla maymun çiçeği virüsü vakası ve buna bağlı olarak 156 ölüm bildirildi. Ancak bazı ülkelerde eksik raporlama nedeniyle gerçek vaka ve ölüm sayısının daha yüksek olabileceğini biliyoruz." açıklamasında bulundu.

Özellikle Asya'da son iki ayda maymun çiçeği salgınında büyük bir artış olduğunu söyleyen Ghebreyesus, Afrika'dan da düzenli olarak vakaların bildirildiğini açıkladı.

Ghebreyesus, "Kovid-19'da yaptığım gibi, ülkelerin uzun vadede maymun çiçeği virüsüyle başa çıkmalarını desteklemek ve kalıcı öneriler sunmak amacıyla bir inceleme komitesi oluşturdum." dedi.